Golf III - słabe hamowanie i drgania

17 Lip 2013, 13:36

Witam. Chciałbym prosić o poradę odnośnie hamulców w golfie 3. Podczas naciskania pedału hamulca czuje drgania (odbija mi w górę), samochodem rwie - przy małych prędkościach do 50km/h jest to mało zauważalne, jednak przy wyższych ~90km/h jest to już wg mnie niebezpieczne - nie mogę nacisnąć pedału do końca, czuć drgania na kierownicy i w całym samochodzie. Przez pewien okres zimy, auto stało na parkingu przez całe 2 miesiące (luty-marzec), przed tym wszystko było ok. Myślałem że chwyciła się rdza i to przejdzie jednak nic się od tego czasu nie zmieniło. Wiem że muszę jechać z tym do mechanika, jednak chciałbym wiedzieć ile to będzie kosztowało i co jest do wymiany.
Combo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2012

18 Lip 2013, 10:06

Jeżeli podczas hamowania drga kierownica, to najprawdopodobniej będą zwichrowane tarcze hamulcowe. Do tego dochodzą klocki hamulcowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lip 2013, 16:41

Przy prędkości 80-100km/h czuć drgania na kierownicy, przy mniejszych tj, ok 50/h zrywa tylko samochodem (kierownica mało odczuwalna).

Ile kosztują tarcze i klocki?
Combo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2012

24 Lip 2013, 11:18

Combo napisał(a):Ile kosztują tarcze i klocki?

Wszystko zależy jakiej firmy będą klocki i tarcze. Do twojego Golfa III ceny za komplet klocków zaczynają się od 55zł, a komplet tarcz to wydatek od 120zł.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Lip 2013, 11:57

Też stawiałbym na klocki i tarcze, fajne promocje były kiedyś na http://www.noweczesci.pl. Musisz poszukać, nie wiem jak teraz z promocjami bo się zmieniają co jakiś czas. Jakbym ja miał wymieniać to polecam Febi Bilstein albo Kager. Ceny zaczynają się mniej więcej od 50 zł, fajna jakość w fajnej cenie :)
dominik19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 1995
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 101 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Lip 2013, 12:46

Zapoznaj się z ofertą TEXTAR [link do iParts wygasł] robią klocki do seryjnych samochodów lub ATE [link do iParts wygasł] tutaj polecał bym ATE Ceramic "Seria ATE Ceramic – to seria ekologicznych klocków hamulcowych zapewniających jak najniższą emisję pyłu i hałasu podczas hamowania. Klocki hamulcowe ATE Ceramic pokryte są mieszanką z zastosowaniem nowatorskiej techniki włókien. Podczas hamowania wytwarzana jest tzw. powłoka przejściowa chroniąca tarczę przed nadmiernym ścieraniem."

Co z tego że kupisz tańsze klocki jak potem możesz na tym cierpieć przy ATE Ceramic oszczędzasz tarcze, potem tylko przetoczysz i nie trzeba kupować nowych, to taka mała sugestia.
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

03 Sie 2013, 21:55

Wiec tak ja masz drgania na kierownicy podczas hamowania to masz krzywe tracze. Musisz wymienić 2 tracze na przodzie i klocki hamulcowe. Radze nie kupować jakiś tanich tarcz tylko już te lepsze mogą być firmy BOSCH.
asrock11
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 22 10 2012
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998