Zaczyna bic podczas hamowania

07 Kwi 2013, 12:52

witam mam taki problem wcześniej biło mi podczas hamowania dałem tarcze do przetoczenia było dość dobrze lecz po jakimś czasie znowu zaczęło mocniej bić. wymieniłem tarcze na lepszą firmę ale wczoraj zauważyłem, że leciutko juz zaczyna bić. Powiedzcie co może być przyczyna zeby zlikwidować ponieważ nie mam zamiaru doprowadzić nowych tarcz do tego samego.

pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.

auto omega 2,5 TD 1998 sedan.
matik1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Omega
Silnik: 2.5 TD 130 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Kwi 2013, 13:32

Mogą to być tuleje wahaczy lub same wahacze, mogą to być piasty. Najlepiej pojechać na stację diagnostyczną i wziąść auto na szarpaki. Wcześniej podnieś auto do góry i sprawdz, czy na kole nie ma luzu ( szarpiąc do siebie i od siebie ). Piasty zostały dokładnie wyczyszczone przed założeniem tarcz? To też może być powodem bicia.
Inna sprawa to zaciski i klocki ( mam nadzieję, że z wymianą tarcz wymienione były też klocki na nowe ? ) - tłoczki mogą się nie chować do końca ( nie odchodzić od tarcz ) i podczas jazdy tarcze się nagrzewają. Po wjechaniu w wodę lub śnieg dochodzi do zwichrowania tarczy.
Pozostaje też kwestia dokręcenia kół - najlepiej zrobić to kluczem dynamometrycznym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sie 2013, 21:00

Nie masz czasem luzu na pieście???
asrock11
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 22 10 2012
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

05 Sie 2013, 12:35

Tutaj masz artykuł o biciu tarcz hamulcowych. Może Ci pomoże:
http://www.centrumhamulcowe24.pl/bicie-tarcz-hamulcowych/
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

08 Sie 2013, 08:29

Może zaciski są już stare i zerdzewiałe? Przez to klocki źle biorą i jest taki efekt?

Wygląda to tak jak na zdjęciu tutaj:
Zdjęcie
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...