GOLF III Variant - tylna wycieraczka

14 Mar 2010, 12:04

Witam
Niedawno zakupiłem golfa kombi i jestem z niego bardzo bardzo zadowolony. Jest to mój pierwszy samochód i bardzo na niego chucham i dmucham i smutno mi, kiedy się brudzi ;P
Zauważyłem, że z tyłu nie ma żadnego spryskiwacza szyby, mimo, że jak popchnę prawą dźwigienkę do przodu to słychać, że pompka chodzi i coś tam się dzieje. Wydaje mi się, że wycieraczka z tyłu jest niefabryczna i mam pytanie: czy w tych golfach montowane były wycieraczki z wbudowanym spryskiwaczem? Jeśli tak to może uda mi się taką gdzieś kupić i sobie założę, pod warunkiem, że uda mi się podłączyć wężyk, którego może nie być, lub może być zaślepiony.
lyncior
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • 14 Mar 2010, 13:00

tak spryskiwacz jest wbudowany w wycieraczkę (są też wersje ze spryskiwaczem na górze klapy, tylko w kombi) ogólnie popatrz czy masz doprowadzony wężyk do spryskiwacza, często jest tak że wężyk jest po prostu odłączony lub zabrudzony na amen :wink:
    czasem wycieraczka sama w sobie umiera z powodu notorycznego zabrudzenia( najwiekszy problem golfa czyli zachlapana klapa bagażnika)
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

14 Mar 2010, 18:34

Sprawdź tez czy masz płyn w zbiorniczku - bo może na tył jest osobny ( tak jak u mnie) i możesz sobie spryskiwać do bulu.
    Zobacz też czy dysza nie jest zapchana - najlepiej ją wyczyścić igłą.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

14 Mar 2010, 18:43

piotrpz87 napisał(a): bo może na tył jest osobny

Jezeli jest dodatkowy to moze być w schowku przy tylnej lewej lampie...
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014