Golf III z Italii - czy warto?

18 Paź 2006, 22:39

Witam wszystkich,
potrzebuję rady. Mam okazję kupić Golfa III z '95, 110 tys. przebiegu. Silnik 1,6 benzyna, elektryczne szyby, klima. Samochód jest od znajomego, bezwypadkowy, w idealnym stanie. Całe życie w garażu na północy Włoch. Chce 1,5 tys. euro, razem z transportem, ubezpieczeniem, opłatami wyjdzie prawie 10 tys. zł. Poradzcie, proszę, czy warto wchodzić w interes.
mariamagd
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

18 Paź 2006, 23:27

Witam,
Jeżeli samochód jest naprawdę taki jak mówisz to myślę że warto dla siebie coś takiego sprowadzić...
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Paź 2006, 20:25

Dodam, że jak patrzę na allegro, to widzę że cena wyjdzie w sam raz, ale mam samochód przynajmniej pewny.
Jak przeglądam fora, widzę że ludzie psioczą na Golfy, bo powszechne jak chwasty (no ale co lepszego kupić w tej cenie?)
Ma to plusy bo tanie części, ale może być też problem, bo złodzieje.
Inni jeszcze piszą, że Golfy szybko korodują, mają twarde zawieszenie, dużo palą i w ogóle auta raczej słabe.
Pomocy! Nie znam się kompletnie na samochodach, ale jazda śmierdzącymi autobusami już mnie męczy (jadę godzinę w jedną stronę), a tu ta okazja. Pozdrawiam,
Bartek.
mariamagd
Nowicjusz

19 Paź 2006, 21:15

Witam,
Jak auto jest zabezpieczone dobrze i użytkownik o nie dba to napewno pojeździ długo co do golfów jak będzie to taki egzemplarz jak piszesz to będziesz zadowolony. Trzeba pamietać że przy samochodzie tez trzeba czasem coś zrobić. Nie narzekać jak niektórzy co nic nie robią tylko leją paliwo i jak im coś wysiądzie to mówią że ta marka samochodu się psuje ;)
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Paź 2006, 21:03

JA bym taki samochod chetnie kupil podwarunkiem ze licznik nie ruszany np z 310 tys, nie mial spotkan 3 stopnia z tranwajem...
jesli wszystko jest OK to mysle ze taki zakup sie oplaca bo i cena nie jest taka wygorowana, no i to pewniak do pewnego stopnia.
A co do golfa...nie ma doskonalych samochodow, to jak z kobietami :wink: kwestia gustu niewiem ile pali 1,6 silnik...1,8 duzo bo z 11...zawieszenie twarde ale takie jest chyba przy wszystkich modelach VW...
Pozdrawiam
Zulus
Nowicjusz

23 Paź 2006, 20:02

Witam!
Ja niedawno ,o niespełna miesiac temu kupiłem własnie golfa III , silnik 1,6., sprowadziłem go z niemiec od 1 włascieciela, bardzo dobrze utrzymany jak na swój wiek( 94r). Powiem wprosr jak narazie jestem bardzo zadowolnony, napewno będziesz musiał wymienic sobie rozrząd,powymieniac oleje i filtry- to normalka, też tak uczyniłem, ale nie jest żle,to koszt 350 zł i masz wszystko wymienione!!!
niewiadomo jak z wydechem, u mnie akurat był tak poklejony , że nie dało rady go juz pospawac- koszt wymiany od kolektora to 420 zł.
a ile spala to tak dokładnie nie wiem jeszce, bo nioe miałem go jeszce okazji wyprubowac na tgrasie.ale po miescie w granicach 8litrów.
Także mysle , ze jezęeli to autko jest od znajomego to warto!!!
Zreszta napewno sam widziałem jak wyglądaja golfiki na giełdach???
szkoda gadać- przwie wszystko bite, niedokłądnie zrobione, tapicerki w tragicznym stanie.
Jak masz okazje to bierz!!!

pozdrawiam!
ricardo24
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...
    Jak działa ogrzewanie w pojazdach elektrycznych?
    Do ogrzewania kabiny w pojazdach z silnikami spalinowymi służy nagrzewnica włączona w obieg cieczy chłodzącej silnik. W pojazdach elektrycznych tego źródła darmowego ciepła już nie ma, ale przecież wystarczy zastosować ...

24 Paź 2006, 11:34

ricardo24 napisał(a):Witam!
napewno będziesz musiał wymienic sobie rozrząd,powymieniac oleje i filtry- to normalka, też tak uczyniłem, ale nie jest żle,to koszt 350 zł i masz wszystko wymienione!!!

pozdrawiam!

Dzięki za rady. O ile wiem, to do wymiany są jeszcze klocki hamulcowe, jaki to koszt?
Pozdro
mariamagd
Nowicjusz

24 Paź 2006, 18:50

Przednie klocki kupisz dobre już za około 120zl tańszych nie polecam.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Lis 2006, 14:14

Witam. Jesli autko jest z wloch to jak bylo dobrze uzytkowane bedzie duzo lepsze niz z Niemiec. We wloszech nie ma praktycznie takich zim i nie musza sypac sola tak jak to sie dzieje w Niemczech . Ja kiedys tez mialem autko z wloch od znajomego golf 3 gti 16v i jedyny mankament tego samochodu to elektryczne szyby w ktorych po jakims czasie psuła sie zawsze linka. Dodam ze samochody z wloch sa napewno troszeczke drozsze ale jakbym mial kupowac dalej autko dla siebie to bym dalej sciagal z wloch.
artekch
Nowicjusz

24 Gru 2006, 16:59

Polecam Golfa III TDI !

Ja mam Gofra GT TDI 90KM I JEDYNY PROBLEM JAKI MIAŁEM TO WYMAIANA AMORKOW,KLOCKOW,PRZEGUGÓW A I O STATNIO PODUSZKA POD SILNIKIEM(600ZŁ KOSZTY W\W CZEŚCI) :D (STANARD PO 200 TYS.KM.).TAKZE TE CZESCI SA W ROZSADNEJ CENIE BO DO GOLFIKA NIE MA PROBLEMÓW Z ZAMIENNIKAMI.

SPALANIE OD 4,5 LITRA NA AUTOBANIE DO 6,5 NA POLSKICH "DROGACH" :D
morenox
Nowicjusz

Miejscowość: inowrocław