Polo disel czy benzyna?

26 Wrz 2006, 17:01

Witam!

Chciałbym abyście wypowiedzieli sie na nastepujacy temat, mianowicie czy DYNAMICZNIEJSZYM autem jest VW polo wyposazony w silnik 1,9 SDI(64KM) czy ten sam model z jednostka benzynowa 1,4 (60KM)?
Z której jednostki sa milsze wrazenia z jazdy, przyspieszenia?
(jak na tylke KM :) )
Podobno silniki desla sa ospałe przy ruszaniu samochodu?
Jak to wyglada w rzeczywistosci?
Ktory samochod byscie wybrali biorac pod uwage kryterjum dynamiki?

Za wszelkie wypowiedzi serdecznie dziekuje!!
Zulus
Nowicjusz

0

26 Wrz 2006, 19:35

Witam,
Myślę, że w tym przypadku osiągi mogą być podobne jednak wybierając pomiedzy tymi dwoma silnikami wybrałbym jednak dieselka być może bedzie minimalnie słabszy różnica minimalna ale za to na stacji będzie napewno różnica podczas tankowania. W Polówce silnik 1.9 SDI bedzie średnio palił 5 literków, natomiast 1,4 benzyna potrafi spalić spokojnie 7-8l ;). Może lepiej zastanów sie nad 1.4 TDI to byłoby najlepsze rozwiązanie w twoim przypadku...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

26 Wrz 2006, 22:22

Dzieki za odpowiedz,
zgadzam sie co do walorow ekonomicznych silnika desla ( no i swist turbiny =D ) ale 1,4 TDI w polo odpada...jest bardzo oszczedny ale osiagi...
Niemiałm sposobnośic jezidzic samochodami z silnikiem desla ale ten akurat "testowałem" przed zakupem i powiem ze chyba 3-y cylindry robia swoje bo na niskich biegach polo z silnikiem 1,0 jest duzo zrywniejsze.

(To moje zdanie za wszelkie własne doświadczenie i przemyslenia z Waszej strony dziekuje!)
Zulus
Nowicjusz

0