Golf IV 1.6 - co powinnam zrobić na start?

13 Lis 2016, 16:18

Hej - nie wiem czy to dobry dział, ale mam pytanie.

Kupiłam ostatnio przy pomocy użytkowników tego forum VW Golfa IV hatchback 5 drzwi 1.6 (oznaczenie AKL) + LPG lovato sekwencyjna.
Co powinnam zrobić na start w tym aucie i ile powinno około kosztować?
Na ten moment wykombinowałam:
1. rozrząd
2. olej w silniku
3. przegląd LPG i kalibracja
4. zmiana kół na zimowe
5. geometria kół

Co powinnam jeszcze zrobić, jakieś filtry, ale nie wiem jakie?
Ile takie pojedynczo te rzeczy powinny kosztować z robocizną ?
Warto zamówić części na iparts i dać je mechanikowi?

Proszę o pomoc :oops:
Gość87748

• 13 Lis 2016, 20:12

Sprawdż jak wygląda filtr powietrza i jak masz klimę i jest to filtr kabinowy - na zimę warto go wymienić, bo w lato się zapewne 'napracował". No i jak będziesz wymianiała olej, to należy też wymienić filtr oleju. Ale o tym zapewne mechanik będzie wiedział. Można też szarpnąć się na filtr paliwa - nie jest drogi, a wymienić nie zaszkodzi.
    Warto też pomysleć o tym, ile jest płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy i zastanowić się, czy zmieszać go z zimowym - jakby było połowa zbiorniczka letniego, to dolać do pełna zimowego. Obecnie nie ma jeszcze tak wielkich mrozów, więc myślę, że taka mieszanka będzie idealna na teraz. Trzeba jednak pamiętać, że jak pojawią się mrozy, to płyn w zbiorniczku musi być już zimowy. Stary płyn można wypompować pompką , tak jak się spryskuje szybę. Tyle tylko, że trzeba pod maska wyjąc węzyk ze spryskiwacza i włożyć go do butelki :)
    Można się jeszcze zastanowić nad płynem hamuklcowym - jest on mocno higroskopijny i jak ma za dużo wody, to hamulce moga odmówić posłuszeństwa w najmniej oczekiwanym momencie. Oczywiście płynu nie trzeba wymieniać w śłepo - każdy szanujący się mechanik ma odpowiedni przyrząd pomiarowy i może ten płyn sprawdzić. To samo mozna zrobić z płynem chłodzącym silnik - nie wiadomo co tam jest i czy poprzednik czasem nie wlewał tam wody. ale to również mechanik sprawdzi, bo powinien mieć odpowiedni przyrząd do tego.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Lis 2016, 08:32

Dokładnie tak jak mowa powyżej, sprawdź układ klimy,a najlepiej nabij ją i od razu wyczyść, zrób jej pełen serwis, plus filtr kabinowy oraz paliwa- nie są to drogie rzeczy,a zawsze po zakupie auta warto je wykonać. Druga kwestia to stan zawieszenia, warto dokładnie sprawdzić w jakim stanie są wahacze, amorki- to ważne jeżeli chodzi o bezpieczeństwo podczas jazy.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001

17 Lis 2016, 19:40

Autko już oddałam, jutro odbieram po wszystkich serwisach :)
    dziekuje za pomoc :yes:
    Gość87748

17 Lis 2016, 23:07

Mamy nadzieję, że będzie śmigało bez problemów :ok:
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000