Golf IV (1999) czy Honda Civic 2002

12 Paź 2010, 17:48

Zastanawiam się czy lepiej wybrać Golfa IV 1.9tdi czy Honde Civic 1.7ctdi. Zakładając że oba samochody są w podobnym stanie, tylko Honda 3 lata młodsza, bo w granicach 19-20tys można w takich rocznikach kupić te samochody. Najbardziej chodzi mi o jak najmniejszą usterkowość i jak najmniejsze koszty utrzymania (no i ogólny komfort jazdy).
Areoplan
Nowicjusz

Miejscowość: z fabryki snów

13 Paź 2010, 08:36

Jeśli chodzi o komfort i masz na myśli miększe zawieszenie, to lepiej poczujesz się w Golfie - Honda jest twarda, również silnik jest lepiej znany niż ten z Hondy, ale jak chodzi o niezawodność to ja bym raczej ku Hondzie się skłaniał, tylko że znowu - nie znam silnika. Gdyby to była benzyna to bym nie miał wątpliwości, musisz rozstrzygnąć sam.
DonQuijote88
Nowicjusz

Miejscowość: Markowy Zdrój

13 Paź 2010, 10:39

Zgadzam się z poprzednikiem, Honda jest trochę twardsza, a silnik mniej znany, w przypadku golfa 90-tki i 110-tki mają bardzo dobre opinie, generalnie wybrałeś sobie dość niezawodne marki i właściwie powinieneś przejechać się każdym z tych aut i wybrać to, które Ci bardziej odpowiada, no i oczywiście trzeba znaleźć konkretny egzemplarz w dobrym stanie, co może nie być proste
od siebie dodam, że ceny rynkowe Golfów są mocno przesadzone i za te pieniądze można znaleźć sporo młodszy samochód o podobnym standardzie, lecz na pewno mniej prestiżowych marek niż VW czy Honda
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

13 Paź 2010, 10:42

Nie znam tego silnika z Hondy jak wygląda jego niezawodność i ceny części. Silniki 1.9 TDI są bardzo trwałe, ale powodzenia w szukaniu auta 11 letniego, które będzie się nadawało z tym silnikiem do jazdy bez włożenia sporej części wartości auta w naprawy na starcie :). Łatwiej Ci będzie znaleźć jakąś podstawową benzynę, ale widzę że skłaniasz się ku dieslowi.

Przemyśl jeszcze alternatywy dla Golfa IV jak Leon (którego mogę polecić. Ja mam Leona, mój ojciec ma Leona. I oboje sobie bardzo chwalimy :) ) albo Octavie.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

13 Paź 2010, 11:18

Leon i Octavia to bliźniacze konstrukcje Golfa, więc to tylko kwestia gustu. A co z tym Golfem po 11 latach będzie nie tak?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

13 Paź 2010, 11:27

Golf ma to do siebie, że dużo ludzi chce go mieć. I coraz więcej młodych sie tez przesiada w te auta. Zdecydowana większość chce diesla. Duzo aut jest zajeżdżonych, źle eksploatowanych i nie doinwestowanych. Znalezienie auta do jazdy zajmie sporo czasu i trzeba będzie się trochę najezdzic. Taki już urok aut popularnych.

Leon i Octavia to oczywiscie auta blizniacze. Ale szczegolnie Leona troche latwiej znalezc zadbanego. Jest tez sporo dojechanych egzemplarzy. Ale szukanie Golfa jest o wiele trudniejsze. Wiem - bo sam szukałem ;). Fajny Leonik TDi jest do sprzedania na forum leona... ;)
bajla
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Hyundai Mistra - prototyp przeznaczony na rynek chiński
    Model koncepcyjny Mistra, najnowsza propozycja marki przygotowana specjalnie z myślą o chińskim rynku, debiutuje w Szanghaju podczas Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej (2013 Shanghai International Automobile Industry ...

13 Paź 2010, 13:09

Fakt że trudno o Golfa w dobrym stanie, a o Leonie też myślałem i wizualnie podoba mi się bardziej niż Golf, tylko też coś nie widzę ciekawych egzemplarzy w mojej okolicy (Małopolska). Jest jeden w super stanie ale az 24tys + opłaty z 2002r. Na tym forum to do sprzedania widzę ale juz tego nowszego Leona, 'odrobinke' za drogo jak na moje możliwości ;)

Na otomoto coś takiego jest [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale co do tej bezwypadkowości w komisie jestem bardzo sceptycznie nastawiony choć chyba podjadę obejrzeć.
Areoplan
Nowicjusz

13 Paź 2010, 16:01

Jednak ja bym nie skreślał golfa z listy. Nadal są egzemplarze w dobrym stanie ale za nie trzeba niestety troche więcej zapłacić. Zuważ że większość młodych gniewnych porusza się golfami z roku do 2000 w podstawowej wersi. Oprocz tego większość aut dzięki nim mają "sportowe" nakładki naklejki itp.

Jeżeli masz wystarczającom ilość gotówiki na zadbanego golfa to bym się nie zastanawiał. Gdyby był awaryjny to nie było by nim takiego zainteresowania:D

Do autora- Gdybyś miał jakiekolwiek pytania na temat Golfa napisz do mnie na priva.
Jestem posiadaczem golfa od 8 lat.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

13 Paź 2010, 16:25

Przy kwocie ok 20tys do przeznaczenia na zakup, chyba ciężko znaleźć coś sensownego powyżęj 2000 roku jeśli chodzi o golfa. Choć miałem możliwość niedawno za 18tys + opłaty rocznik 2002 sprowadzony przez pewną osobę i nie było się w nim do czego przyczepić, prezentował się świetnie, silnik ładnie, równo pracował. Niestety za długo się zastanawiałem bo nie byłem jeszcze przekonany co do golfa, początkowo rozglądałem się bardziej za seatem, a teraz już za późno. Wszystko co oglądałem później nie dorównywało tamtemu egzemplarzowi. Co myślicie o tym? [link do oferty na Allegro wygasł] Wart zainteresowania? Cena chyba nie jest jakaś podejrzanie niska jak na ten rocznik. Z kolei tego jest nierealnie niska [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Areoplan
Nowicjusz

13 Paź 2010, 16:50

@Bart258 jest troche tych fajnych Golfów. Tylko pozostaje pytanie czy warto spędzać czas na szukaniu i dopłacać do auta, które w zasadzie nie oferuje nic więcej niż jego kuzyni z grupy VW ;-)
bajla
Początkujący

13 Paź 2010, 17:36

Jeśli o mnie chodzi to wydaje mi się, że zarówno ten z pierwszego jak i drugiego linku są w cenach rynkowych, daleko im do takiej ceny przy której stan auta przestaje mieć znaczenie :)

Areoplan napisał(a):Przy kwocie ok 20tys do przeznaczenia na zakup, chyba ciężko znaleźć coś sensownego powyżęj 2000 roku jeśli chodzi o golfa. Choć miałem możliwość niedawno za 18tys + opłaty rocznik 2002 sprowadzony przez pewną osobę i nie było się w nim do czego przyczepić, prezentował się świetnie, silnik ładnie, równo pracował. Niestety za długo się zastanawiałem bo nie byłem jeszcze przekonany co do golfa, początkowo rozglądałem się bardziej za seatem, a teraz już za późno. Wszystko co oglądałem później nie dorównywało tamtemu egzemplarzowi. Co myślicie o tym? [link do oferty na Allegro wygasł] Wart zainteresowania? Cena chyba nie jest jakaś podejrzanie niska jak na ten rocznik. Z kolei tego jest nierealnie niska [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

13 Paź 2010, 19:47

@bajla masz rację. Sam kupiłem alhambrę zamiast Sharana. Jedyna róźnica jest w tym że za alhambre z tym samym wyposażeniem zapłaciłem 30 tyś mniej od sharana.

Te golfy co podesłałeś to pierwszy picowany odrazu bym sobie odpóścił. Natomiast 2 napewno cofany licznik bo umnie przy 2 razy większym przebiegu kierownica jest mniej wytarta;)

Co do cen to wcale nie są zaniżone.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

13 Paź 2010, 19:54

To jeszcze się może ktoś wypowie co myśli o tym [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :)
Areoplan
Nowicjusz

19 Paź 2010, 20:34

Powiem tak, mam już parę lat golfa a wcześniej miałem właśnie civic. Oba auta dobre i niezawodne. Tak więc jeśli chcesz któreś z tych dwóch to oba godne polecenia. Kwestia więc co ciekawsze znajdziesz na rynku.
Kwestia zajechania, stłuczek, składaków i inne takie to osobny temat. Takie numery to z każdym autem (choć rzeczywiście golfy są szczególnie popularne wśród "młodych gniewnych")
ParaNormal
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

19 Paź 2010, 20:52

A jakie są koszty serwisowania, ceny części sporo droższe do hondy niż golfa czy nie ma dużej różnicy?
Areoplan
Nowicjusz