Golf IV 98tdi- cos wyje, lożysko,opona..???????

23 Lut 2008, 19:05

Witam Forumowiczów! wczoraj podczas jednej z moich podrozy uslyszalem wycie podobne troche do odglosu jaki wydaja wielkie kola ciezarowek czasami. Niestety nie moge zlokalizowac z ktorego kola dochodzi mnie ten dzwiek, ponizej 80tki wycie ustaje! Bylem dzis u mechanika, na szybkich ogledzinach stwierdzil ze nie moze to byc lozysko jak podejrzewalem bo wyloby caly czas a nie przy nabraniu pewnej predkosci?! Czy moze to byc ktoras z opon???? Forumowicze wg was jak to sprawdzic??
toro
Nowicjusz

Miejscowość: gb
  • 24 Lut 2008, 14:49

ustaw auto na lewarek i po kolei kręć kołami jeżeli jakieś będzie wyło to znaczy ze to łożysko, a jeżeli będzie cisza to znaczy ze to opona pozdrawiam
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

24 Lut 2008, 17:46

dzieki za podpowiedz! kurcze tylko ze jak napisalem "wycie" zaczyna sie mniej wiecej od 80km/h i troche ciezko bedzie mi rozkrecic tak kolo:) mimo to dzieki za zainteresowanie tematem !!!!!!!
    toro
    Nowicjusz

Miejscowość: gb

25 Lut 2008, 00:08

najlepiej by bylo to sprawdzic na hamowni moim zdaniem to moze byc opona ale nie slyszalem tego to nie wiem ale raczej nie lozysko pozdrawiam
    kamil3475
    Nowicjusz

25 Lut 2008, 10:27

Moim zdaniem powienieś wsadzić mechanika do samochodu i się z nim przejechać , on w sumie powienien ci to zaprowponować.
    8) a fachowym uchem coś może da się określić. Łożysko wyje w bardzo specyficzny spobób.
    Ale ... póki co ... :?
    Najpierw musisz zlokalizować gdzie dokładnie wyje.
    Dobrym sposobem ,jak się nie ma dostępu do hamowni ,rozpędzić się do 90-100 , wrzucić luz, tak żeby było cicho i delikatnie, delikatnie ! :lol: poruszać kierownicą w lewo i prawo. Powinno się udać.
    Możesz wsadzić kogoś na tył , jakby to było coś w tyłu :)

Zastanów się kiedy zmieniałeś opony... niewyważona opona hyczy prawie jak łożysko. Sprawdź czy nie ma wbitych kamieni i czy jest odpowiednie ciśnienie.
    Fatalna droga też spowoduje podniesienie poziomu hałasu.

Co do łożysk..
    Podnieś auto na lewar i rozkręć , ale nie do 80 km/h tylko zakręć mocno i energicznie. Jezeli zacznie wydobywać sie metalicny dzwięk to na 90% łożysko.
    Jest to stary i prawie niezawodny sposób na określenie stanu łożyska ( czytać może być lub do wymiany :wink: )
    Sprawdź czy łożysko jest dokręcone :!: :evil:

Obejrzyj auto , może jakis element nadwozia jest obluzowny i robi hałas.

Ps.
    Nie należy tego lekceważyć gdyż może sie to skończyć wymianą łożysk i piast, nie wspominając o bezpieczeństwie.
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

14 Sty 2011, 11:43

tak jak koledzy wyżej piszą....w swoim aucie też wymieniałem łożysko ostatnio. Objawiało się że zaczynało huczeć, buczeć przy skręcaniu w prawo. Przy większych prędkościach było głośniej, choć nie zawsze. U mnie łożysko było rozsypane bo dostała się wilgoć i ruda się zagościła, demolując całość łożyska;)
    tomektychy
    Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda3 hatchback
      Nowa Mazda3 hatchback zadebiutowała 26 czerwca równocześnie w kilku miejscach na całym świecie. Tysiące dziennikarzy, blogerów i przedstawicieli mediów społecznościowych wzięło udział w szeregu uroczystych ...

14 Sty 2011, 21:00

panowie łożysko da się sprawdzić nie wiem jak wy ale ja sobie radze z tym bardzo dobrze zakładam przyrząd pomiarowy którym ustawia się zbieżność zakładam szczęki ten cały uchwyt zakładam na uchwyt ten przyrząd do mierzenia z laserem i trzymam go kładę na nim rękę i i czuje drgania czyli ten jat na łożysku a były przypadki ze łożysko zaczyna wyć około 100 km/h i zawsze tak sprawdzałem i tak sprawdzam przez 10 lat jeszcze dodam ze kręce kołem z kierunkiem jazdy kiedy trzymam rękę na przyżądzie a ośke smarujcie smarem zeby leciutko się ślizgała do będziecie czuli jad z ośki a nie z łożyska nie wiem czy czaicie co piszeale mam nadzieje ze zrozumieliśćie :)
    ochroniarz02
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

14 Sty 2011, 22:06

Nie odkopujące starych tematów bo nie ma sensu :roll:
    samurajsj700
    Forumowicz VIP
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Czernichów/ Sląska
    Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
    Silnik: 90/70/70