Golf IV, Astra II, A3 - które wybrać ?

31 Mar 2010, 15:12

Myślę ostatnio o zmianie samochodu i zastanawiam się nad tymi 3:
Audi A3 96-03
Opel Astra II
Golf II
Wszystkie z rocznika około 2000, może Astra trochę nowsza bo one są tańsze. Silnik tak ze 110 KM. Diesel czy benzyna to sam nie wiem.

Proszę was rade który wybrać. Najważniejsze kryteria dla mnie to:
- wyciszenie i ogólny komfort jazdy,
- dynamika (prędkość maksymalna nie jest ważna tylko przyspieszenie i elastyczność silnika)
- awaryjność
- inne tez jeśli coś wyda wam się ważne dla tych modeli.

Z góry dziękują za wszystkie odpowiedzi
michal00002
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

31 Mar 2010, 16:34

Seat Leon, bo:
-ciekawszy stylistycznie niż Golf,
-bazuje na technologii Golfa i Audi,
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2010, 19:25

Astra II 1.6 16v lub 1.8 16v

Najwieksza zaletą tego auta jest to ze nie ma znaczka 4 kolek czy vw w koleczku, kolejna wyciszenie kabiny , komfort , przyspieszenie , brak awaryjnosci, ponadczasowy wyglad, cena czesci i spalanie. Plus mozliwosc dostania astry w lepszym stanie niz golfa i a3.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

01 Kwi 2010, 02:05

Szczerze mówiąc? To Audi A3 (to to same auto co VW Golf tylko że ładniejsze w środku i ponoć na zewnątrz, tj, starsze Golfy podobają mi się bardziej niż A3, za to nowe A3 wg mnie są ładniejsze niż nowe Golfy) albo Alfę Romeo 147 [link do oferty na Allegro wygasł] bo VW/Audi i Ople Astry są zbyt drogie wobec tego co "oferują"
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Kwi 2010, 08:22

illusion napisał(a):Astra II 1.6 16v lub 1.8 16v

Najwieksza zaletą tego auta jest to ze nie ma znaczka 4 kolek czy vw w koleczku, kolejna wyciszenie kabiny , komfort , przyspieszenie , brak awaryjnosci, ponadczasowy wyglad, cena czesci i spalanie. Plus mozliwosc dostania astry w lepszym stanie niz golfa i a3.

Astra? Ople to chyba najgorzej wyciszone samochody, przeciez to jest sama blacha, nawet jak się drzwi zamyka to słychać samą blache jak w bardzo starym samochodzie, o komforcie mozna mówic ale w odniesieniu do Tico czy Cinquecento, ponadczasowy wygląd to już pozostawie bez komentarza bo brzmi dosc smiesznie, astra II nawet na początku lat produkcji nie była uważana za atrakcyjną na tle konkurencji.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

01 Kwi 2010, 10:50

No dokładnie... Kolegę illusion fantazja poniosła z tymi zaletami Astry :roll:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

02 Kwi 2010, 15:29

Dishman napisał(a):Seat Leon, bo:
-ciekawszy stylistycznie niż Golf,
-bazuje na technologii Golfa i Audi,

O Leonie też myślałem, ale mam seata i myślałem, żeby teraz kupić coś innego.
Poza tym niektóre Leony strasznie mi się podobają a inne wcale. Nie wiem czy Leony są robione w 2 wersjach stylistycznych czy to kwesta zadbania i lekkiego tuningu, a może zdjęć...

Np. ten jest fajny
[link do oferty na Allegro wygasł]

A ten już nie (jak się przyglądam to chyba tylko przedni zderzak jest inny, ale już sam nie wiem)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czemu największa zaleta jest dla ciebie brak kółek ? Nie lubisz marki audi czy chodzi ci o jakieś porównanie cena/jakość ?

Proszę o więcej opinii ludzi którzy mieli styczność z każdym z wymienionych wyżej samochodów.
michal00002
Nowicjusz

02 Kwi 2010, 17:48

MajkPZM napisał(a):

Astra? Ople to chyba najgorzej wyciszone samochody, przeciez to jest sama blacha, nawet jak się drzwi zamyka to słychać samą blache jak w bardzo starym samochodzie, o komforcie mozna mówic ale w odniesieniu do Tico czy Cinquecento, ponadczasowy wygląd to już pozostawie bez komentarza bo brzmi dosc smiesznie, astra II nawet na początku lat produkcji nie była uważana za atrakcyjną na tle konkurencji.

Na podstawie jakich doswiadczen piszesz ze w oplu nie ma komfortu? Co do wygladu to podaj choc jedno auto ktore wyglada świeżo i ma na karku juz 12 lat (w klasie kompakt).
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

02 Kwi 2010, 18:51

michal00002 napisał(a):Poza tym niektóre Leony strasznie mi się podobają a inne wcale. Nie wiem czy Leony są robione w 2 wersjach stylistycznych czy to kwesta zadbania i lekkiego tuningu, a może zdjęć...

Podoba Ci się Leon w wersji Cupra, czyli w wersji sportowej. Cupra ma inny zderzak i inne listwy. Na tych zdjęciach Cupra ma też ładniejsze alufelgi. W środku też będzie inaczej wykończona.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2010, 20:18

No może, ale silnik maja ten sam
michal00002
Nowicjusz