Golf IV czy astra II? Auto do 20 tys proszę o poradę

28 Paź 2009, 11:17

Witam, chcę kupić auto do 20 tys, z hatchbackow mam na oku- golf IV, astra II, z sedanów wv passat b5, bmw e46, wv bora. Auto ma być w dieslu z jak najmniejszym silnikiem w 5 drzwiach, z takim sobie wyposazeniem ( chociaz el szyby klimatyzacja). Chodzi mi o to żeby w miare nie dużo palił, szybko nie rdzewiał i nie był bardzo awaryjny..... Bardzo proszę o poradę. Z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Damian18pl18, 28 Paź 2009, 22:33, edytowano w sumie 1 raz
Damian18pl18
Nowicjusz

Miejscowość: zamość

28 Paź 2009, 13:35

Bezwypadkowe auta jakie ciebie interesują i w rocznikach które bierzesz pod uwagę ,nie mają prawa mieć grama rdzy...
Jeśli chodzi o koszty utrzymania,to oczywiście im mniejsze auto tym taniej to wypada. Porównanie np:Astry II z Passatem jest tutaj najlepszym przykładem. Nie napisałeś jak bardzo zależy ci na prestiżu..? Czy zwracasz uwagę na to czym jezdzisz i za ile ,czy raczej interesuje cię znaczek na masce..?
Osobiście szukałbym Golfa IV,Astry II,Leona,Octavii lub Toledo II.
To moje typy.Oczywiście polecam zwykły 90-konny silnik 1,9 TDI w autach grupy VW,który jest najmniej problemowy i ekonomiczny. Zaś dla Astry II,japońską konstrukcję Isuzu czyli 1,7 DTi lub CDTi.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2009, 16:29

no na prestizu troche zalezy jak kazdemu, nie znaczek zbytnio mnie nie interesuje chodzi o to aby było ładne i zadbane, nie zniszczone w srodku marka zbytnio nie gra roli.... no też słyszalem ze silniki 1.7 dti isizu w astrach są najlepsze, a tego cdti troche sie boje bo on chyba juz jest bardziej skomplikowany i wrazliwy na paliwo (z tego co słyszalem)?? Ale chyba jednak astre za taką kase kupie młodsza i w lepszym stanie niż golfa IV jak myślisz? Znajomy ma golfa IV 1.9 100 koni bodajze ale z tego co wiem to czesto cos mu nawala. Z tego co piszesz to 90 konne są lepsze?
Damian18pl18
Nowicjusz

28 Paź 2009, 17:13

Tak 90-konne TDI o tradycyjnej budowie. W Astrach II DTi i CDTI,jest różnica taka,że jakby to ująć ogólnie... ten CDTi ma taką drugą turbinkę która likwiduje turbodziurę. Sam silnik nie różni się budową od DTi ale ma kilka koni więcej.
Oczywiście Astra będzie nieco młodsza na roczniku od Golfa za tę samą kasę ale które auto będzie się mniej psuło i sprawiało kłopotu,to już zależy od prawdziwego przebiegu i stanu zadbania przez dotychczasowych właścicieli.
Pamiętaj także,że kiedy w autach z grupy VW wyświetla się całkowity przebieg na wyświetlaczu a jest na nim mniej niż 300tys km,to musi jednocześnie być wyświetlony napis TOTAL. Jeśli go nie ma a na liczniku jest mniej niż te 300tys,to ktoś grzebał przy przebiegu...
Po 300tys ten napis sam z licznika znika.
:smile: Zwróć na to uwagę ,bo akurat diesle tej marki potrafią sporo przejechać i nawet z cofniętym licznikiem wyglądają i prezentują się znośnie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Paź 2009, 18:09

Astra II tylko 2.0 TDI 101 km zaje... silniczek odpycha sie naprawde fajnie jest czym poszalec przy tym spalanie do 6-7 litrow ropy max:D ja mam kombi i spala 6.5 srednio;p i kopa ma!! 500 kilo i idzie jak by pusty byl:D
Kevin.
Nowicjusz

Miejscowość: Przyłubsko

28 Paź 2009, 20:12

zdecydowanie seat abo tolek albo leon co sie komu podoba i zadna 90.tylko 110 oszczednosc na paliwie znikoma a 110 jak trzeba to sie zbierasz i fiuuu :smile: :smile:
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

29 Paź 2009, 11:47

artur73 z napisem TOTAL to jest bodajze tylko w golfie III i moze w passacie b4

w IV i passacie b5 nie ma takiego czegos

ja bym odpuscil na poczatku e46 gdyz te diesle 2.0 z poczatku produkcji nie sa najlepsze, a i rowniez ciezko bedzie za 20k o dobre 2.0d

szukaj toledo II, leona, astre II, golfa iv, passata b5 i bore :smile:

najszybciej znajdziesz pewnie astre II, bo bedzie duzo młodsza
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

29 Paź 2009, 12:01

Moim zdaniem passata odpuścić.Astrę i golfa bym szukał,leona to też cięzko znaleźć bo jest ich stosunkowo mało i trzymają cenę,toledo już więcej ale trzeba uważać bo 'przeciekają,alternatywą tolka bedzie octavia,ta sama płyta podłogowa bodajże itd,a taniej można znaleźć i większy wybór.Astra to taki najrozsądniejszy wybór jeśli chodzi i eksploatację,chociaż silniki za dobre to nie są ale tragedii nie ma.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

29 Paź 2009, 18:12

dzieki za pomoc, decyduje sie na astre, tylko ze chciałbym - jak już astra to full opcja klimatronik i te sprawy, cieżko trafic taką do 20 tysi, i jeszcze jedna sprawa , najbardziej pasuje mi kupić w komisie bo nie bardzo mam co zrobic ze starym autem a tak poszedłby na zamiane....
Damian18pl18
Nowicjusz

29 Paź 2009, 18:18

kolego w szczebrzeszynie co masz na mysli ze seaty przeciekają :?:
mimi
milutki5
Aktywny

29 Paź 2009, 18:52

mam ciekawą oferte astra II 2003r tyle ze 1.6 16v benzyna full opcja za 19.000 zł opłaca się? jak myślicie? tylko ze troche sie nie chce pakować w benzyne...
Damian18pl18
Nowicjusz

29 Paź 2009, 19:13

Ecotec - pali olej równo z paliwem :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

29 Paź 2009, 23:23

Kubuch napisał(a):Ecotec - pali olej równo z paliwem

Ta... co 100 km trzeba całą bańke wlewać... . :???:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2009, 23:32

To poczytaj trochę i się dowiesz jaka jest ich bolączka.Proszę bardzo [link do autocentrum.pl wygasł]
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

30 Paź 2009, 15:15

poczytałem i na wstepie pisze tak -Poniższe usterki nie są typowymi słabymi punktami tylko usterkami zgłaszanymi do konkretnych aut i nie muszą się powtarzać w innych egzemplarzach.Aja jezdzilem 4 a ostatnim zrobiłem 80 tys i moge sie dziwic.pozdro :shock:
mimi
milutki5
Aktywny