Golf IV - problem z ładowaniem na postoju

23 Paź 2015, 05:56

Witam,

Auto: VW Golf 4
Silnik: 1.6 16V 105KM Benzyna + LPG

Oto opis problemu:
Odpaliłem samochód i postałem w miejscu tak z 15 minut czekając na kolegę. On przyszedł, ruszyłem kilka metrów i zauważyłem, że zaświeciły mi się żółte kontrolki od ESP, ABS i poduszek powietrznych. Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik i chciałem go uruchomić jeszcze raz, niestety nie udało mi się, światła w aucie przygasły, zegarek ustawił się na godzinę 00:00.

Drugi kolega podjechał autem służbowym i podłączyliśmy kable, auto odpaliło. Na początku jazdy światła trochę przygasały i wycieraczki wolno chodziły ale z każdym kolejnym kilometrem było coraz lepiej aż do normalności.

Pod domem zauważyłem również, że po przejechanych 12 kilometrach temperatura na wskaźniku nie przekracza 80 stopni Celsjusza. Czyli pewnie jeszcze termostat padł.

Podejrzewam, że pada alternator (ładuje podczas jazdy i nie ładuje na postoju). Czy to może być to?
aras126p
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2008
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2015, 14:11

na 80% alternator. Szczotki do wymiany jak nic. Warto sprawdzić też łożysko czy nie buczy (choć to drugie nie powinno mieć wpływu na ładowanie).
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

23 Paź 2015, 19:27

aras126p napisał(a):Podejrzewam, że pada alternator (ładuje podczas jazdy i nie ładuje na postoju)
Sprawdż kabelki przy alternatorze.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć ET felgi? - instrukcja
    Na rynku mamy bardzo dużo dostępnych felg zarówno aluminiowych jak i stalowych. Każda z nich powinna posiadać wytłoczone parametry montażowe w szczególności szerokość, średnicę i parametr osadzenia felgi ET. ...