18 Mar 2013, 13:56
Witam
Proszę o pomoc w następującym temacie: posiadam VW Golf IV z 1999 r. W samochodzie od nowości zostało zamontowane radio Panasonic CQ-FX44LEN wraz ze zmieniarką CD Panasonic CX-DP801EN. Poprzedni właściciel poruszał się głównie po Trójmieście gdzie sygnał antenowy jest dość mocny. Po zakupie samochodu zwróciłem uwagę, że radio gubi sygnał po wyjechaniu z miasta (w mieście mocny, im dalej od centrum to gubiło niektóre stacje, po wyjeździe poza miasto mało co udawało się złapać). Po lekturze kilku forów, zakupiłem separator antenowy (wpięty został pomiędzy kabel antenowy a radio + podłączenie zasilania 12 V, niebieski kabel separatora podłączony do niebieskiego kabla z wiązki z kostki), który rozwiązał sprawę. Radio działało poprawnie przez ok. 2 lata. Niedawno zwróciłem uwagę, że znowu gubi sygnał po wyjeździe z miasta. Wymieniłem separator na nowy - nic nie dało. Sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie ok. Za pomocą miernika zbadałem napięcie na niebieskim kablu i tu niespodzianka bo miernik wykazał 0. Sprawdzałem na kostkach, też 0. Myślałem, że to sprawa braku zasilania, ale wyciągnąłem radio i kabelek od separatora podłączyłem (a w zasadzie dotknąłem) gniazda zapalniczki (na którym uprzednio sprawdziłem, że jest 12V). Niestety radio nie złapało żadnego sygnału. Czy macie pomysł co powinienem zrobić, gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam