Golf IV, radio przestało znajdywać stacje

05 Mar 2013, 19:25

Witam.
Ostatnio do nowo zakupionego golfa IV nabyłem radio JVC, wcześniej był Alpine.
No i na tym Alpinie radio grało ładnie, łapało sporo stacji. Na nowym złapało jedną tylko stacje (VIA).... Podłączyłem stare radio i też już tylko JEDNĄ STACJĘ ŁAPIE. Co mogłem uszkodzić podczas montowania nowego radia? Może jakiś bezpiecznik? Jak sprawdzić w czym tkwi problem?! Wtyk do połączenia anteny z radiem nie jest jakoś specjalnie zmasakrowany.
lucek_master
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

05 Mar 2013, 21:07

Trzeba by sprawdzić cały kabel antenowy od radia do samej anteny na dachu,może gdzieś jest łączony i po prostu się poluzowało na wtyczce
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Mar 2013, 00:31

Wzmacniacz antenowy znajduje sie w stopce anteny i jest zasilalny przewodem antenowym, zeby go zasilic przy nie seryjnym radiu potrzebujesz separatora antenowego. z tego co piszesz to przed wymiana radia tez miales nieseryjne radio, także może masz gdzieś separator, poszukaj dokładnie.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2013, 16:00

A zamiast seperatora nie wystarczy czasem do kabelka z tego wzmacniacza anteny, który powinien być w wiązce przewodów przy radiu podłaczyć przewód z radia, na którym po właczeniu radia pojawia się +12V? A taki przewód ma chyba każde radio. Ewentualnie plus do tego kabelka można podać z tego samego kabelka co jest zasilane radio ( plus po włączeniu stacyjki ). Chyba, że radio ma zasilanie cały czas a nie po stacyjce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Mar 2013, 15:50

to o czym piszesz czyni własnie separator, bo jak już wspomniałem, wzmacniacz antenowy zasilany po przez przewód antenowy.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

22 Mar 2013, 17:01

Jak słusznie twierdzi Przedmówca: najpierw sprawdź cały kabel antenowy,być może gdzieś są luzy lub tez w ogóle jest przerwany i stąd występowanie problemu. daj znać na forum jak już to zbadasz.
Basston
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 1999
Auto: Aveo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne