Golf IV, różnica miedzy SDI a Benzyną

24 Maj 2011, 18:27

Witam wszystkich. Mam pytanie które mnie bardzo interesuje a nie znam odpowiedzi i licze na waszą pomoc. Porównywałem dwa VW Golfy 4
-1.9 SDI
-1.4 Benzyna

W necie znalazłem informacje na temat danych technicznych. I tu co mnie zadzwiwiło. 1.4 benzyna miał 75KM, a dla porównania wiekszy silnik 1.9 SDI miał jedyne 68KM. Zazwyczaj opinie które słysze są takie, że silniki Disla są mocniejsze od Benzyny, Moje pytanie natomiast czy to nie jest jakaś pomyłka, że w silniku 1.9SDI jest TYLKO 68 KM!!!??? I jeśli już jesteśmy przy tym temacie to czy Golf IV z takim silnikiem 1.9SDI (68KM) nie będzie samochodem za słabym?
imposssible
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

24 Maj 2011, 19:02

dlatego ten SDI czyli diesel ma tak mało km gdyż jest to najprostszy diesel bez turbiny i dlatego taka mała moc ma.jeśli golfik 4-ka to najlepiej 1.9TDI czyli diesel z turbina i on ma już więcej km.jeśli chcesz ten 1.4benzynę to trochę słaba jest już lepiej ten 1.9tdi albo 1.6benzyna.a jeśli podoba ci się ten sdi to on jest jak najbardziej do miasta i będzie napewno mniej palił od 1.4 czy 1.6 benzyny a może nawet mniej od tego tdi ale to już jest sprzeczne.jednak jak ja miałbym kupić golfa 4-ke to pokolei był brał silniki 1.9tdi,1.9sdi,1.6 benzyna,1.4benzyna.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Maj 2011, 19:11

1,9 SDI bedzie slaby i to bardzo, potem bedzie duzy problem takiego tez sprzedac.
Tylko ze benzyna 1,4 75KM, to tez szalu nie robi tak naprawde, noooo lepsza bedzie od SDI.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

05 Cze 2011, 13:43

seba145 napisał(a):... a jeśli podoba ci się ten sdi to on jest jak najbardziej do miasta ...

Z tym się nie zgodzę. Jeżdżę VW Polo z takim silnikiem. W mieście zdecydowanie lepiej będzie jeździło się benzynowym silnikiem, ale za to w trasie lepiej jedzie się SDI niż tą benzyną.

Pomimo małej mocy diesel ma przyzwoity moment obrotowy, więc jak już go rozpędzisz to całkiem nieźle się jedzie (no może poza głośnością tego silnika). Natomiast ciągłe ruszanie jest koszmarem. Strasznie trzeba się namachać biegami i przy tym silniku jesteś najwolniejszy na światłach.
sebbastian
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Paź 2011, 14:27

1.9 SDI to inaczej zwykły diesel bez turbiny, a 1.4 benzyna to poprostu zwykły benzyniak. Silnikdiesla musi być wiekszy aby wyciągnąć z niego taką samą moc jak z benzyniaka. Jeśli cie interesuje ten samochód to proponuje badziej 1.4 ale bez gazu bo zaraz pożałujesz że go kupiłeś. A jeśli to są tylko takie przykłądy auto to proponuje ci badziej 1.9 TDI 90KM. Masz wikeszą moc, o wiele mniejsze spalanie (przy rozsądniej jezdzie w mieście mniej niż 6l a na tasie spojkojnie zejdziesz poniżej 5l), no chyba że nie masz czasu dbać o turbinke ( po każdym przejezdzie odczekać chwilke żeby pochodził na luzie bez gazu.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne