Vw polo skaczące obroty w jezdzie POMOCY !!!!!

18 Sie 2011, 14:32

Witam wszystkich !!!

Od niedawna mam vw polo z motorem 1.4 16V 75KM jest on z roku 2001 i mam problem którego nie mogę rozwiązać a mianowicie przy ruszaniu autem szarpie i ma mało siły ostatnio nawet w jezdzie zaczeły mi skakać obroty z 2 tyś na 1 tyś a potem wracało do normy i po jakimś czasie znowu,jest to takie uczucie jak by samochód przerywał na pare sekund a potem dalej dobrze ciągnie.Dodam jeszcze że na biegu jałowym silnik nierówno pracuje
proszę a byście mi pomogli,może ktoś z was miał już taki przypadek i wie jak go rozwiązać.

Z GÓRY DZIĘKUJE Za POMOC
robcio969
Nowicjusz

Auto: volkswagen polo 1.4 16v

18 Sie 2011, 15:14

Sprawdź poziom oleju, jeśli jest zbyt niski to dolej. Niedawno miałem ten sam problem, chociaż obroty skakały tylko o 100 obrotów i migała kontrolka silnika.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

19 Sie 2011, 09:41

sprawdziłem olej i jest okej, widzę że za wiele osób nie spotkało się z takim problemem bo nikt nie wie co się mogło stać.
robcio969
Nowicjusz

20 Sie 2011, 11:47

ostatnio moja polówka zaczeła gasnąć w jezdzie chodzi jakby na 3 cylkach podpiołem ją pod komputer pokazuje błąd 2 cylka w poniedziałek stawiam ją na warsztat zobaczymy co jest nie tak oczywiście po wyjaśnieniu problemu napisze wam co było nie tak myśle że naprawa nie będzie kosztowała zbyt wiele wymieniłem już świece nic nie pomogło przypuszczam że może być to silniczek kroczkowy ale nie jestem pewien uwzgledniam też sonde labda wszystko okaże się w ponedziałek
pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia ;)
robcio969
Nowicjusz

26 Sie 2011, 12:16

Miałem podobny problem w VW Golfie. Przyczyną okazała się przepustnica ( a dokładnie silnik krokowy przy przepustnicy). W przypadku falujących obrotów warto tez spróbować resetu sterownika (poprzez odłączenia na kilka minut akumulatora)
TopRider
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf 3, 1.6 75KM

29 Sie 2011, 14:06

teraz jest wszystko oki to była wina kabla od świecy miał przebicie zmieniłem kabelki świece i wszystko cyka jak trzeba ale jest jeszcze coś nie tak z ciśnieniem oleju zapala sie kontrolka i gaśnie za chwile w jezdzie olej jest czysty wymieniony filtry itp byłem u mechanika i powiedział że to może byc pompa olejowa ale nie twierdzi też że może i jest przytarty na panewkach,w środe jade wymienić pompe zobacze czy to pomoże jeśli nie to będe musiał remontować silnik a nie mam zabardzo na to kasy więc takie pytanie do was bo słyszałem ze da rade podnieść ciśnienie oleju przez wlanie moto-doktora podobno wtedy jest gęściejszy olej i ciśnienie się podnośi i będzie tak jakby oki ale czy z takimn dodatkem moje auto wytrzyma poł roku ? dodam jeszcze ze będe nim dojerzdzał do szkoły zrobie nim tak około 7 tyś maksymalnie przez ten czas a potem w planach jest zmiana samochodu na inny więc powiedzcie czy dam rade nim dyle pojezdzić ??????????????
robcio969
Nowicjusz

15 Paź 2011, 14:22

Masz gaz? Jak masz gaz to już wiesz dlaczego. Te siloniki nie są przystosowane do gazu. Jeśli nie to może coś z przepustnicą. Rodzina ma polo okularnika z 05 roku w 1.2 60KM i en sam problem tylko oni z przepustnicą.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991