Golf IV Wszystkie informacje.

22 Lut 2012, 11:49

Witam.:)
Chciałbym się dowiedzieć wszystkich informacji na temat Golfa IV.
- Jaki silnik lepszy do tego samochodu, (1,4 czy 1,6)
- jakie awarie zdążają się najczęściej,
- ceny części zamiennych,
- eksploatacja,
- ile może palić,
- do 10 tyś. kupie w miarę zadbane autko?
- czy opłaca się kupować ten samochód?
Proszę o jak największą ilość inf. Z góry dziękuje.;d
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

22 Lut 2012, 12:44

Auta opłaca się kupić. Mało awaryjne, tanie części. 1.4 czy 1.6 to zależy jaka moc ci odpowiada. Do 10 tys powinieneś coś znaleźć ale na twoim miejscu zebrałbym sobie jeszcze z 500-1000zł i kupił coś w takiej cenie bo te do 10 tys mogą być do małych poprawek, ale czasami można znaleźć gotowego do jazdy za 10tys
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

22 Lut 2012, 16:36

Golf IV to ogólnie dobre auto, tylko trzeba uważać na egzemplarze sprowadzone często mają mocno skręcone liczniki lub są złożone z 2 czy czasem nawet 3 aut ;] Z podanych przez ciebie silników, ja zainteresowałbym się tym 1.6 ponieważ, 1.4 jest za słaby do tego auta i pali tyle samo a nawet więcej niż 1.6 które przy tej masie się tak nie męczy ;] Oby dwa spalą około 10-11l/100km po mieście. Jest to raczej auto bezawaryjne, czasem walnie jakaś pierdółka ale nawet w ASO nie jest to duży koszt naprawy. Ceny części są nie wielkie bo jak wiadomo jeździ tym pół polski co może tylko świadczyć o tym, ze jest to dobre auto no może kosztowna jest jedynie wymiana rozrządu z częściami około 800zł, w zimę czasem szwankuje elektryka szyb, wycieraczki czy coś podobnego, wszystko z winy źle zabezpieczonej wiązki elektrycznej przed wilgocią. Jak widzisz sam posiadam 2 takie auta, Golfa i Octavie(to to samo) wiec troszkę o nich wiem. Tak to z wad raczej nie ma co więcej pisać. ogólnie auto do polecenia, a nie szukasz czegoś innego, w grę wchodzi tylko golf?
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

22 Lut 2012, 21:42

1.6 to nie ten co wpierdziela olej? wiem że w Oplach tak jest ale nie wiem czy to ten sam, to samo tyczy sie silników 1.4 ludzie bardzo narzekają. jeśli montują te same to już lepiej 1.8 mam w vectrze 8-10 lpg/100 km. i dużo lepsza konstrukcja. Tylko mówie jeśli to te same, jeśli to są inne silniki to przeoraszam.
buła6
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki

22 Lut 2012, 23:06

W grę wchodzi każdy samochód.:) jak i Golf, jak i Octavia bardzo mi sie podobają.:) także dużo myślę tez o Vectrze. Mam dylemat również czy wybrać lpg czy benzynę. Rozumiem, że osiągi przy lpg spadają ale chodzi mi o jak najtańszą jazdę ponieważ nie zarabiam jeszcze, bo sie uczę. Ale z no wu nie chce żeby moje auto jeździło jak żółw. Tak 1,6 ok 100 KM byl by odpowiednią jednostką dla mnie.:) Jeszcze myślałem również o Hondzie Civic.;d w niej nawet 1,3 wystarczy.:)
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lut 2012, 23:32

Jak się zastanawiasz nad 1.6 to bierz 1.8 i zobaczysz że spalanie można powiedzieć takie samo. Ja nie odczuwam na LPG żadnych wiekszych spadków za to na cpn-ie jest mniejszy spadek z portfela o ponad połowe ;) ja mam 115 i jest ok jak dla mnie, Ty możesz poszukać 125 km będzie jeszcze lepiej.
buła6
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Moto Session 2019 - Odjazdowy weekend z motoryzacją
    Ryk silników, pisk opon, błysk karoserii, nowości prezentowane przez dealerów, zapierające dech w piersi pokazy, goście specjalni oraz najpiękniejsze moto emocje - już 13 i 14 kwietnia w Targach Lublin! Moto ...

23 Lut 2012, 07:22

Jeśli kupisz auto z dobrze wyregulowaną sekwencją to wogóle nie odczujesz spadku mocy więc niewiem skąd taka teza.
Ja osobiście za te pieniądze poszukałbym Astry II,części tanie,blacha ocynk więc nie gnije,silniki dobrze znoszą gaz no i wyposażenie będzie całkiem przyzwoite.

Ten ładnie wygląda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (gaz jeszcze na gwarancji) albo ta [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lut 2012, 08:15

volkswagen , silniki 1.4 i 1.6 nie palą oleju , spala go 2.0 ze względu na wadliwe pierscienie , ale w większosci silników rozwiązali ludzie ten problem , przy silnikach 1.4 i 1.6 zdarzały się awarie skrzyn biegów ze względu na ścinanie słabych nitów.

silnik 1.4 16v - zamarzaja odmy jak w bmw , należy montować grzałki i serwis również tak robił
silnik 1.6 8v na miasto bez lpg uciekać od niego :) , wiadomo 100 koni przy 1000kg i charakterystyce silnika 8 zaworowego (ciągnie od dołu) dzięki kolektorowi o zmiennej długości ciągnie tez w górze więc auto generalnie fajne , ale powyżej 3000 obrotów paliwo ma znacznie mniejszą droge do przebycia , jesli ma mniejszą to odbywa się to szybciej , przez co zużywa też się go więcej. LPG ? jedynie sekwencyjny bo kolektor jest plastikowy , spadków mocy żadnych

no ale za granicą za 10 tyś nie kupimy zadbanego golfa , więc w ojczyżnie tym bardziej , co innego allegrowy złom po dachowaniu

nie brałbym takiego auta bo niedługo zaczną wychodzić różne buble .

octavie za 10-12 tysięcy kupisz , i z silnikiem 1.6 100 konnym ( 75 konny omijać bo zasłaby) da się tym normalnie jezdzić o dziwo , więc polecam . dodatkowo ten silnik to legenda i montuja go w octavi nadal jako 1.6 MPI
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

23 Lut 2012, 08:15

volkswagen , silniki 1.4 i 1.6 nie palą oleju , spala go 2.0 ze względu na wadliwe pierscienie , ale w większosci silników rozwiązali ludzie ten problem , przy silnikach 1.4 i 1.6 zdarzały się awarie skrzyn biegów ze względu na ścinanie słabych nitów.

silnik 1.4 16v - zamarzaja odmy jak w bmw , należy montować grzałki i serwis również tak robił
silnik 1.6 8v na miasto bez lpg uciekać od niego :) , wiadomo 100 koni przy 1000kg i charakterystyce silnika 8 zaworowego (ciągnie od dołu) dzięki kolektorowi o zmiennej długości ciągnie tez w górze więc auto generalnie fajne , ale powyżej 3000 obrotów paliwo ma znacznie mniejszą droge do przebycia , jesli ma mniejszą to odbywa się to szybciej , przez co zużywa też się go więcej. LPG ? jedynie sekwencyjny bo kolektor jest plastikowy , spadków mocy żadnych

no ale za granicą za 10 tyś nie kupimy zadbanego golfa , więc w ojczyżnie tym bardziej , co innego allegrowy złom po dachowaniu

nie brałbym takiego auta bo niedługo zaczną wychodzić różne buble .

octavie za 10-12 tysięcy kupisz , i z silnikiem 1.6 100 konnym ( 75 konny omijać bo zasłaby) da się tym normalnie jezdzić o dziwo , więc polecam . dodatkowo ten silnik to legenda i montuja go w octavi nadal jako 1.6 MPI
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

23 Lut 2012, 15:35

Octavie możesz smiało brać, za 10tys znajdziesz nawet krajowe auto w dobrym stanie, bo był to i nadal jest hit polskiego rynku, cześci jak w golfie, wnętrze do 99 roku moze nie jakieś piękne ale da sie przezyc, po 99 roku znacznie to poprawili, wyposazenie też moze byc całkiem ciekawe
Tu taki przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przebieg raczej skrecony o połowe, ale wyglada dobrze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ta jak ta wyzej.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jest ich dużo więcej, jest w czym przebierać, a jeśli juz taową kupisz to zapraszam serdecznie do OCP -OctaviaClubPolska www.octaviaclub.pl miła atmosfera, i wszyscy służą pomocą ;]
Mati2802
Aktywny

23 Lut 2012, 15:38

Jakbyś miał 14tys.zł to u mnie w mieście jest do wzięcia ładna Fabia z klubu Fabia Club Polska.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lut 2012, 15:45

Tu znalazłem jeszcze jedną piękną skodzianke na OCP
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56308
Jak sie zarejestrujesz to mozesz przesledzic ten temat:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... 4a231c0ef9
są tu opisane wszystkie naprawy modyfikacje itp ;]
Jako forumowicz z czystym sumieniem mogę polecić tę skodzianke ;]
Mati2802
Aktywny

24 Lut 2012, 00:13

No niestety tyle to ja nie uzbieram.;p dzięki za rady, na pewno sie przydadzą.;d
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.;d
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika