Golf IV - wymiana nagłośnienia

05 Sie 2010, 19:13

Siemanko , kupiłem Golfa IV i planuję go lekko "dowartościować" Chciałby zacząć od nagłośnienia . Mam już radio ( Kenwood KDC-5047U ) , potrzebuję do niego głośników . Nie wiem jaka ma być ich średnica żeby pasowały , na jaką firmę się zdecydować , ogólnie to nie mam na ten temat zielonego pojęcia . . . Chce żeby grały ładnie i czysto a także by nie kosztowały wiele (tak do 500zł) . Proszę o pomoc , byłbym wdzięczny za ewentualne linki z allegro itp ale doceniam każdą pomoc ;)
Ostatnio edytowany przez Kaczko, 05 Sie 2010, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Kaczko
Początkujący

Miejscowość: M-cz
Auto: Volvo V40

06 Sie 2010, 11:15

generalnie sie nie znam:p ale jesli chodzi o srednice to najlepiej zmierzyc rozstaw dziur na śruby, albo poprostu wziąść stary głośnik z soba do sklepu. A ile tych głosników chcesz kupic? 2 sztuki 4 a moze subwoofer do tego jeszcze??
czajanik
Nowicjusz

Miejscowość: CIESZYN

06 Sie 2010, 18:25

2 do przodu i 2 na tył . Soobwofer również może być , mogę wydać powiedzmy 600 zł .
Kaczko
Początkujący

Miejscowość: M-cz
Auto: Volvo V40

02 Lis 2010, 20:04

osobiście odradzam wkłdanie głośników w tylne drzwi, dźwięk nie jest najlepszy, za dużo tego w jednym małym miejscu, ja mam dwa fabryczne z przodu, do tego dwe satelitki w lusterkach i jedną porządną skrzynie z JBL w bagażniku, efekt jest OGROMNY
Yoo!
Nowicjusz

02 Lis 2010, 20:47

Yoo! napisał(a): ja mam dwa fabryczne z przodu (...) efekt jest OGROMNY

faktycznie, to musi grać, jak.. jak fabryczne głośniki vw :D
kicajbb
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

02 Lis 2010, 22:26

Yoo! to zes dał porade...

Skrzynie JBL? Która serie?

JBL robi świetne głośniki, ale nie w budzetowym segmencie. Tutaj mozna znalezc o wiele lepsze glosniki w tej samej cenie. Np z Earthquake ;)

Ja Ci proponuje, jesli masz 500 zl - wygluszyc przednie drzwi, wlozyc Helix Blue lub ktoras serie Powerbassa i wstepnie podpiac pod radio. W razie wiekszej kasy powtorzyc sprawe z drzwiami tylnymi. I tyle w tej tanszej wersji zrobimy. Zestaw z Helixami rozwojowy - daje mozliwosci rozwoju zestawu wraz z przyplywem kasy.

Tylnie glosniki wstepnie mozesz zostawic, na jazde codzienna sciszyc - jak wieziesz gdzies komplet pasazerow mozna zalaczyc zeby cos tam z tylu tez pyrkalo ;p
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

03 Lis 2010, 14:32

podpiac pod radio alpine minimum 9874r, najlepiej 988*
kicajbb
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

04 Lis 2010, 21:24

bajla napisał(a):Yoo! to zes dał porade...

Skrzynie JBL? Która serie?

JBL robi świetne głośniki, ale nie w budzetowym segmencie. Tutaj mozna znalezc o wiele lepsze glosniki w tej samej cenie. Np z Earthquake ;)

Ja Ci proponuje, jesli masz 500 zl - wygluszyc przednie drzwi, wlozyc Helix Blue lub ktoras serie Powerbassa i wstepnie podpiac pod radio. W razie wiekszej kasy powtorzyc sprawe z drzwiami tylnymi. I tyle w tej tanszej wersji zrobimy. Zestaw z Helixami rozwojowy - daje mozliwosci rozwoju zestawu wraz z przyplywem kasy.

Tylnie glosniki wstepnie mozesz zostawic, na jazde codzienna sciszyc - jak wieziesz gdzies komplet pasazerow mozna zalaczyc zeby cos tam z tylu tez pyrkalo ;p

Nie było mowy o konkretnym przedziale cenowym, doradziłem swoje czyli swój sprzęt z którego jestem zadowolony.

Wcześniej miałem głośniki w tylnich drzwiach, testowałem różne ustawienia i nie byłem zadowolony z takiego rozwiązania, zreszta to nie tylko moja opinia.
Teraz mam skrzynie i jest ok, pasażerom na tylnej kanapie również się podoba, pozdrawiam ;)
Yoo!
Nowicjusz

05 Lis 2010, 11:27

Jeżeli chcesz żeby ładnie grało to kup tak:

-tweetery ( sam ma tweetery infinity i jestem zadowolony)
- woofery
- skrzynie basowa i wzmacniacz, osobiście odradzam Ci tuby basowe ponieważ są zrobione z kartonu a nie z MDF'u i tragicznie to gra, przynajmniej taka jest moja opinia.

Jeżeli nie wiesz jaka firmę wybrać to wybieraj te firmy które specjalizują się w car audio, bo dla nich głośniki, radia itp. to nie jest dodatek do ogólnej produkcji. Wydaje mi się ze jak zamontujesz takie granie jak napisałem to będzie dobrze brzmiało, sam mam zamiar sobie niedługo coś takiego zamontować.
Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem.
Kostucha Drang
Nowicjusz

Miejscowość: ???

05 Lis 2010, 12:22

Myślę, że warto dawać jakieś porady jeśli się choć lizneło danego tematu.

Tuby grają jak grają. To jak gra dany głośnik zależy od jego zabudowy. Inaczej gra tuba, inaczej skrzynia zamknięta, BR itd.

A co do firm - poprzeglądaj na forach konkretne propozycje instalacji. Nie zawsze warto iść w sprzęt markowy - ale z taniej serii. Najczęściej ten sprzęt jest po prostu kiepski ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław