Masa w kostce ISO

02 Lis 2010, 12:59

Witam,

Dziś zakupiłem przejściówkę ze złącza Nissan na kostkę ISO i po podłączeniu do niego radia zacząłem zastanawiać się co zrobić z masą wychodzącą z kostki...w kieszeni od radia skąd wychodzą wszystkie przewody jest metalowa belka/rurka ale po podłączeniu do niej masy radio zaczyna się świecić (tzn. przyciski, nie wyświetlacz) i wydaje z siebie odgłos syczenia/szumienia. Od razu jak to usłyszałem odłączyłem masę w obawie o spalenie podzespołów.

Tak więc mam pytanie, czy trzymać masę w styku z belką i sprawdzić co stanie się dalej czy może szukać jakiegoś innego uziemienia? I jeśli innego, to jakiego?
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

03 Lis 2010, 09:41

Musisz posprawdzać przede wszystkim czy "prądy",zasilanie po pozycyjnych ,pokrywaja sie z instalacja kostki iso Kabel masowy z kostki iso napewno "idzie "do masy wiec zanim podlaczysz radio dokladnie posprawdzaj probowka samochodowa nie miernikiem Poszukaj na googlach tytul "kablomania" i dopasujesz schemat ze swojego auta do iso Powodzenia
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

03 Lis 2010, 14:50

Ważne jest który to rok Nissana oraz ile pinów ma złącze, ile jest złącz - jedno czy dwa no i jakie radio było oryginalnie. Do 2000 miały inne kostki, a po 2000 miały inne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2010, 16:18

Nissan rocznik 92, przejściówka na ISO jest podłączona więc ilość pinów chyba nie ma znaczenia teraz choć mogę się mylić...ze złącza Nissana jest 7 styków w większej kostce, w mniejszej 4. Są one w ustawieniu:

11000 011
11111 011

Jedynka oznacza styk, 0 brak styku.
Masa nie wychodzi ze złącza tylko z kostki ISO.
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

03 Lis 2010, 18:17

W złączu od strony samochodu też powinna być masa. Samych złącz Nissana są trzy rodzaje, ale żaden nie pasuje do twojego opisu. Zapodaj może jakie masz radio - model i typ. Może w ten sposób coś się uda ustalić.
Piszesz, że masa wychodzi z kostki ISO. A co w tym miejscu jest od strony złącza Nissana? Jest puste miejsce, czy jest jakiś przewód?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000