Golf - nie kręci rozrusznik tylko coś cyka

02 Lut 2009, 18:46

Witam,
Mam taki problem.
Nie dawno z kolega montowalismy glosniki w mk3. Przeprowadzalismy kable od radia, no i gdy all podlaczone to radio nie dziala i zajrzelismy do bezpiecznikow, wyjelismy bezpiecznik gdzie byl wlozony wraz z jakims zoltym kabelkiem, ciezko go bylo wlozyc ale niby to wszedl. Potem okazalo sie ze masy nie bylo. Potem po tym zabiegu z bezpiecznikami, tak dziwnie zapalal. Duzo takich cykniec bylo i nie zawsze łapał. A dzis chce go odpalic, a ten nawet nie przekreci rozrusznikiem, aby takie cykniecie. I niewiem co jest, sa tam dwa kabelki w bezpiecznikach czerwony i zolty i niewiem ktory kabelek z ktorym bezpiecznikiem powinien isc.
Pomocy xD

Golf - nie kręci rozrusznik tylko coś cyka

Doszlem ze te kabelki sa od gazu wiec powinien odpalic na benzynie.

Wiec czego nie pali ? nagralem krotki filmik jak to jest :

http://www.speedyshare.com/458254705.html

Prosze o pomoc.

P.S przy zapalaniu lapki nie gasna wiec nie wina rozladowanego aku. Mimo to naladowalem go i nadal to samo
przemeks
Nowicjusz

• 02 Lut 2009, 19:25

Moze cos zle podlaczyliscie do rozrusznika bo slychac jakby bendix sie tylko zazebial i nie krecil walem i przejrzyjcie jeszcze wszystkie bezpieczniki czy sie jktorys nie spalil. i jak cos kombinowaliscie z rozrusznikiem to popatrzcie czy jest podlaczony tak jak byl wczesniej bo wystarczy jeden przewod nie tu podlaoczny gdzie powiinien i juz nie zadzaiala albo masy gdzies dotyka lewej.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

02 Lut 2009, 19:28

w rozruszniku nie grzebalismy ..
    bezpieczniki sprawdzone - ok
    masy dotyka lewej - tzn ??
    przemeks
    Nowicjusz

02 Lut 2009, 22:02

No do lewej masy czyli gdzies ze nie do tej masy dotyka. Wydaje mi sie ze to akumulator sprobojcie podladowac
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

28 Lut 2009, 19:32

Zobaczcie te kable na rozruszniku tak jak kolega radzi mimo że nic tam nie robiliście,kabel ma prawo spaść,miałem taki przypadek.Z bezpiecznikami nie powinno nic być skoro elektromagnes odbija.
    sebacrx3

28 Lut 2009, 20:58

Jesli elektromagnes dziala to jest wszystko dobrze podłaczone,kolega dobrze mowi,akumulator moze byc slaby ,sprawdz jeszcze dobrze mase samochodu bo czasami potrafi zasniedziec styki,wtedy rozrusznik tez tak bedzie cykal a nie bedzie krecił.No i jeszcze teraz gdy wogole nie dziala sprawdz ten kabelek plusowy cienki który uruchamia rozrusznik czy jest w nim prad w momencie przekrecenia kluczyka.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer Evolution - historia
      Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...

28 Lut 2009, 21:16

No właśnie ten cienki kabek jeśli jest na tzw. samiczki może spaść i rozrusznik nie ruszy a elektromagnes jest podłączony osobnym przewodem dla tego cyka.
    sebacrx3

28 Lut 2009, 21:26

Sprawdź kable akumulatora czy nie zaśniedziałe i czy są dobrze dokręcone klemy oraz czy rozrusznik nie jest poluzowany i czy jest kabel ( + ) przykręcony
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

01 Mar 2009, 12:10

Koledzy - jaki cienki kabelek mógł spaść z rozusznika.W rozruszniku nie ma żadnego cienkiego kabla.Jedyny cienki kabelek,który ma powiązanie z rorusznikiem,to kabelek od elektromagnesy w bendixie.Ale jak słychać,że bendix cyka,to znaczy to,że ten kabelek jest ok i jest na swoim miejscu.No i w tym autku jak się nie mylę,obwód rozruchu nie jest zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem.
    Sprawdzić należy gruby,czarny kabel,który leci z akumulatora do rozrusznika plus jego połączenia na akumulatorze,a w szczególności na rozruszniku.Przyczyną moga też być wypalone styki na elektromagnesie bądz przepalony przewód,a raczej plecionka między stykiem elektromagnesu a rorusznikiem.Ale to trzeba wymontować rozrusznik z silnika i sprawdzić go na stole.Powodem może tez być masa rozrusznika.
    Co do tego radia - nie piszesz,z jakiego bezpiecznika go podłączyliście i z której strony tego bezpiecznika -a to jest ważne,ponieważ odbiorniki nalezy podłaczać zawsze po stronie wyjściowej bezpiecznika(bezpiecznik jest zasilany dopływem napięcia np. zestacyjki bądz akumulatora,a odbiornik jest zasilany odpływem tego bezpiecznika.Jak podłaczyłeś radio od strony dopływu napiecia na bezpiecznik,a to radio nie miało masy i je załączyłeś,to obwód mógł popłynąc przez np. stacyjkę bądz akumulator przez w sumie każde urządzenie w samochodzie,szukając masy.
    Podłaczenie radia,to nie taka prosta sprawa.
    Najpierw zdemontuj zsilanie radia,które zrobiliście i zajmij się naprawą instalacji rozrusznika.Jak już się z tym uporasz,to podłącz radio z odpowiedniego bezpieczxnika(do radia jest przeznaczony osobny bezpiecznik,a nawet dwa,w zlezności od rodzaju zasilania) i podłacz radio tak jak powinno być.Ate kabelki od gazu też nie są podłaczone prawidłowo i wcale nie zdziwiłbym się,ajkby okoazało się,że instalacja LPG również nie działa,po tych waszych zabiegach.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Mar 2009, 20:01

No i widzicie,kolega ma prawie 4000 postów i walnął regułkę na A4 a sam się kręci bo na początku mówi że skoro elektromagnes odbija to jest z nim ok a kilka słów dalej pisze że może być coś nie tak z elektomagnesem i należy sprawdzić przewód na nim.Więc o co mu chodzi??A ja mam tylko kilka postów i pisałem o tym żeby sprawdzić przewody na rozruszniku już dawno.
    sebacrx3

01 Mar 2009, 20:11

Sebac Przyjacielu niektórzy z nas odwalają na tym forum kawał dobrej roboty,nie krytykuj tych ,którzy pomagają innym i w swych postach umieszczają w pigułce wiele pożytecznych rzeczy,skrytykowałeś właśnie takiego kogoś,pamietaj o tym,że tutaj pomaga się na odległość czasami w sprawach ,których mechanicy nie są w stanie pomóc,jeden poradzi to,drugi to ,trzeci to i ktoś trafi w przyczynę usterki! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Mar 2009, 20:25

Przyjacielu może skrytykowałem może nie ale jeśli przeczytałeś jego post to chyba sam przyznasz że się sam nieźle zakręcił.
    sebacrx3

01 Mar 2009, 20:35

Sebac gdy ja się kiedys rypnę to też mnie poprawisz,to może przytrafić się każdemu,jedno jest faktem przyczyn może być b.dużo,np jesli elektromagnes cyka a lampka ładowania przygasa a akumulator jest napewno mocny to co?Albo szczotki już zjedzone albo zwarcie w samym rozruszniku!My tutaj nie wiemy nic,gdybym ja ten samochod miał tutaj to ręczę ci natychmiast powiedzialbym co się stało,ty zapewne też i wielu z nas! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Mar 2009, 20:36

Ach no i masa może też być słaba !
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Mar 2009, 20:55

Racja stary,akurat z Tobą sprzeczał się nie będę bo już na którymś temacie napisałem że wyczuwam podobne fale!Pozdro!!
    sebacrx3