Witam ponownie Panowie! piszę znowu, ponieważ mam malutki problem.. tzn mam nadzieję, że jest to malutki problem.
Otóż jak już wiecie kupiłem Golfa 5 2007/2008 1.9tdi 105 KM.
Golf sprawował/sprawuje się idealnie.. za małym jednym wyjątkiem.
Jeździłem nim przez ponad dwa miesiące.. no i przyszedł czas na wymianę filtrów.
Wymieniłem (z pomocą mechanika) wszystkie filtry + olej (10W40 Castrol Magnatec dla diesla, filtry firmy MANN).
Otóż po wymianie filtrów pojawił się problem. Zaraz tego samego dnia.
Autko na wolnych obrotach (ponizej 1000,), ogólnie gdy stoi w miejscu na luzie, z włączonym silnikiem dostaje drgawek, turbulencji. Trzęsie się całe auto, a silnik pracuje jakby nierówno. Ma to miejsce tylko na w/w obrotach. Gdy lekko wcisnę gaz do 1000 obrótow drganie ustaje.
Zastanawiam się czy może to być spowodowane złym paliwem (przy wymianie filtra paliwa włałem do jego komory naprawdę tandetnej ropy bo nie było dobrej stacji nigdzie w pobliżu)
Ten problem nie dawaj mi spokoju. Wydawało mi się, że może dwumas daje już o sobie znać, ale auto trzęsie nawet z wciśniętym sprzęgłem. Muszę również dodać że to nie dzieje się zawsze, nie ma na to określonej reguły. Czasami trzęsie, czasami nie. Niezależnie od tego, czy silnik jest zimny, czy ciepły (aczkolwiek na ciepłym zdarza się to ciut częściej.
Nie dałem za wygraną i pojechałem do mechanika podpiąć go pod komputer. Komputer pokazał błąd:
P0304 - WYKRYTO WYPADANIE ZAPŁONÓW NA CYLINDRZE 4Dodam iż nieznacznie wzrosło
średnie spalanie .
Czy Myślicie, że mógł się dostać jakiś brud do silnika bądź wtrysków? albo może owy wtrysk się jakoś zapchał czy zepsuł? Dolałem troche oleju ( ok. 100 ml) do baku, w celu przesmarowania układu, ale nic to nie dało.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? szukałem na innych forach i mało kto ma taki problem, szczególnie w golfie. Czy orientujecie się jakie wtryski były stosowane do tego common-raila 1.9 z 2007/2008 roku? Czytałem trochę na temat Elektromagnetycznych i Piezoelektrycznych wtrysków. Trochę przeraża mnie cena naprawy tego elementu
Dodam, że auto jeździ normalnie, płynnie nie straciło na mocy (bynajmniej tego nie odczulem) i żadna
kontrolka się nie zapala.
Próbowałem wcześniej jeszcze, na samym początku (zapomniałem napisać) zdjąć klemę z akumulatora, w celu zresetowania komputera, ale to też nie zdało się na zbyt wiele.
Jeśli ktoś spotkał się z tym problemem zapraszam do wypowiedzi. Nie wiem jakie podjąć kroki. Czy poddać ten wtrysk regeneracji, czy kupić nowy, czy to może zupełnie coś innego?
Czy to w ogóle mogło być spowodowane tym złym paliwem? jeździłem taki szmat czasu i kompletnie nic, a tu nagle wymiana filtrów i spadło jak z nieba.
Dodam również, że autko garażowane jest 24h/7 także wątpię, żeby ktoś lub coś wywinęło mi jakiś złośliwy numer
Pozdrawiam serdecznie, Michał,