Golf V FSI błędy silnika

04 Sie 2020, 22:27

Witam. Od pewnego czasu mam pewien problem. Posiadam Golfa V 2.0 FSI. 2005r. Od pewnego czasu zapala się CHECK i wyskakuje błąd odnośnie sondy NOX ( błąd ogólny ) teraz doszedł błąd odnośnie klapek kolektora. Z autem nic zlego się nie dzieje, równo silnik pracuje. Po usunięciu błędów po czasie znów zapala się CHECK i znów Te same błędy. Dodatkowo przy błędzie kolektora wyskakuje " specyficzne błędy producenta". Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś ? Jak można usunąć te błędy na stałe i czy jest powód do niepokoju ? Znajomy mechanik przeczyscil Kolektor i egr lecz błędy nadal się pokazują. Czytałem ze błąd sondy może wynikać z Nieszczelności kolektora. Myślę nad kupnem używanego kolektora i wymianie. Czy może ktoś robił kiedyś taką operacje ? Golf V FSI błędy silnikaGolf V FSI błędy silnika
edzik0095
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: Golf V
Silnik: 2.0 FSI 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

05 Sie 2020, 10:21

Błąd P1031 to najczęściej problem uszkodzonego siłownika podciśnieniowego który reguluje klapy w kolektorze ssącym przez które zmienia się jego długość. Popatrz w necie bo kiedyś widziałem że firmy tuningujące silniki potrafią obejść problem i przygotować oprogramowanie tak żeby pominąć ten element w wyświetlaniu błędów.

W przypadku błędu P2209 najlepiej wykonać aktualizację oprogramowania sterownika silnika i sprawdzić czy dalej będzie się on pojawiał. Wiem, że najnowsza wersja softu minimalizowała ten problem i błąd potrafił się później już nie pojawiać. Warto tu też sprawdzić wtyczkę.

edzik0095 napisał(a):Czytałem ze błąd sondy może wynikać z Nieszczelności kolektora. Myślę nad kupnem używanego kolektora i wymianie. Czy może ktoś robił kiedyś taką operacje ?
A jesteś pewny że masz nieszczelny kolektor? Kupno używanego to loteria. Oczywiście błąd może wynikać z nieszczelności ale musisz być pewien że tak jest przed wymianą bo inaczej tak operacja nie ma sensu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 10:59

Nie wiem czy jest szczelny czy nie. Błąd Noxa święcił się juz jakiś czas ale ten od klapek kolektora zapalił się niedawno. W sumie jest tak ze wykrywa błąd Noxa a gdy weźme odczyt błędu wyskakuje "typowe błędy producenta" i pojawia się błąd od klapek kolektora.
edzik0095
Nowicjusz

05 Sie 2020, 11:03

A co do tej aktualizacji. Gdzie mogę takie Cos wykonać ?
edzik0095
Nowicjusz