Seat leon 2 1.9tdi kontrolka świec żarowych

18 Wrz 2020, 00:15

Witam, seat leon 2 1.9tdi 105km BLS
Problem u mnie jest taki, że podczas jazdy, zapala się kontrolka świec żarowych i auto traci moc, turbo nie pompuje, a bez tego ciśnie aż miło, po zgaszeniu i odpaleniu problem znika, jednak na chwilę i coraz częściej się zapala. Poszło turbo? Dodam że na postoju po odpięciu przeplywki zapala się właśnie ta kontrolka, co sądzicie?
Skralol
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 06:44

Sądzę że wystarczy podłączyć pod kompa sprawdzić błąd à nie zgadywać. Turbo jest ok, jest problem przez który Sterownik odcina moc dla bezpieczeństwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2020, 07:23

Byłem już u kolegi pokazało mi błąd czujnika podciśnienia, czujnik zmieniony dalej to samo, pojechałem do "specjalisty" od diagnozy to powiedział, że to turbina do regeneracji
Skralol
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 08:55

Jaki to czujnik? Zmieniłeś na nowy czy używany? Dalej jest ten sam błąd co wcześniej? Turbo bym na ten moment wykluczył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2020, 09:25

Czujnik podciśnienia doładowania, na nowy, błąd ten sam do tego wyskoczył błąd silnika, wymieniłem na stary, oryginalny i dalej to samo
Skralol
Nowicjusz

19 Wrz 2020, 07:51

Wypadało by napisać co to za błąd ( numer ). I jak wygląda ta kontrolka ? Bo może być, że coś pomyliłeś. Kontrolka od świec żarowych jak świeci, to oznacza, że jest włączone grzanie świec żarowych. A jak jest jakiś problem, to powinna nie świecić, a migać. Do tego mogą się też zaświecić inne kontrolki np EPC.
Być może masz problem ze sterownikiem świec żarowych i cały czas grzeją. Sprawdź to.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...