Seat leon 2 1.9tdi kontrolka świec żarowych

18 Wrz 2020, 00:15

Witam, seat leon 2 1.9tdi 105km BLS
Problem u mnie jest taki, że podczas jazdy, zapala się kontrolka świec żarowych i auto traci moc, turbo nie pompuje, a bez tego ciśnie aż miło, po zgaszeniu i odpaleniu problem znika, jednak na chwilę i coraz częściej się zapala. Poszło turbo? Dodam że na postoju po odpięciu przeplywki zapala się właśnie ta kontrolka, co sądzicie?
Skralol
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 06:44

Sądzę że wystarczy podłączyć pod kompa sprawdzić błąd à nie zgadywać. Turbo jest ok, jest problem przez który Sterownik odcina moc dla bezpieczeństwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2020, 07:23

Byłem już u kolegi pokazało mi błąd czujnika podciśnienia, czujnik zmieniony dalej to samo, pojechałem do "specjalisty" od diagnozy to powiedział, że to turbina do regeneracji
Skralol
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 08:55

Jaki to czujnik? Zmieniłeś na nowy czy używany? Dalej jest ten sam błąd co wcześniej? Turbo bym na ten moment wykluczył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2020, 09:25

Czujnik podciśnienia doładowania, na nowy, błąd ten sam do tego wyskoczył błąd silnika, wymieniłem na stary, oryginalny i dalej to samo
Skralol
Nowicjusz

19 Wrz 2020, 07:51

Wypadało by napisać co to za błąd ( numer ). I jak wygląda ta kontrolka ? Bo może być, że coś pomyliłeś. Kontrolka od świec żarowych jak świeci, to oznacza, że jest włączone grzanie świec żarowych. A jak jest jakiś problem, to powinna nie świecić, a migać. Do tego mogą się też zaświecić inne kontrolki np EPC.
Być może masz problem ze sterownikiem świec żarowych i cały czas grzeją. Sprawdź to.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...