Golf V, seat leon II, honda civic VII

12 Maj 2012, 16:46

Witam wszystkich!
Potrzebuje porady ponieważ zastanawiam się nad kupnem jednego z trzech samochodów opisanych w temacie. Mój budżet to ok 40000 zł. Jeżeli chodzi o samochody to seat i golf interesują mnie z silnikiem 1.9 Tdi a honda 1.6 benzyna. Zależy mi na odpowiedziach które będą o wadach i zaletach tych samochodów a nie wyglądzie. Jeżeli kos ma ochotę może tez podpowiedzieć mi jakiś inny model podobny do tych podanych.
Z góry dziękuj.
blazej1928
Nowicjusz

12 Maj 2012, 18:44

Za 40k kupisz Civica VIII w ładnym stanie i to jest według mnie najlepsza propozycja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeździłem taką ale w 1,4 Pb i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie jeśli chodzi o prowadzenie i komfort za kierownicą
Jeśli chodzi o diesle ciekwszymi i młodszymi propozycjami są Fiat Bravo i Hyundai i30 - łatwo o auto z polskiego salonu z udokumentowaną i pewna historią.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Maj 2012, 19:01

Ten model to porażka Hondy :lol: W tym porównaniu mi najbardziej leżałby Golf, najbardziej klasyczny... z jakimiś silnikiem tsi.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Maj 2012, 19:21

nitro nie wiem dlaczego tak sądzisz ale jeśli chodzi o bezawaryjność to ta Honda akurat jest super, a Golf przy niej to awaryjne wozidełko i jeszcze jak dorzucimy problematyczne TSI to nie ma co porównywać :) W dodatku Civic jest większy w środku i ma większy bagażnik.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Maj 2012, 20:00

Potwierdzam przed mówcę. Civic to najlepszy wybór. Bezawaryjny, silnik ivtec no i jeszcze wnętrze. Golf to nudne auto, nigdy bym go nie wziął. Civic o wiele lepszy :)
A chciałem jeszcze dodać. Nitro czy ty nie faworyzujesz volkswagena? Poczytaj lepiej jakie problemy mają ludzie właśnie z tsi. Sam posiadam taki silnik i jak na razie nic się nie dzieje. Ale te pojemności (1.4,1.6) to podobno najbardziej awaryjne silniki turbobenzyny. A poza tym jeśli mnie pamięć nie myli to golf V ma silnik FSI a nie TSI :)
sro12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Superb II Kombi 1.8 TSI

13 Maj 2012, 08:03

Jeżeli chodzi o hondę to tylko VII ponieważ VIII mi się kompletnie nie podoba jest zbyt kosmiczny. A co do golfa to tylko 1.9 Tdi ponieważ wiem ze jest to sprawdzony silnik i pomimo tego ze stary to niezawodny.
blazej1928
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

13 Maj 2012, 08:25

dzida napisał(a):nitro nie wiem dlaczego tak sądzisz ale jeśli chodzi o bezawaryjność to ta Honda akurat jest super, a Golf przy niej to awaryjne wozidełko

sro12345 napisał(a):Nitro czy ty nie faworyzujesz volkswagena?

Stawiam Hondę dużo wyżej od volkswagena, tak jak wy :D Lecz wole jeździć samochodem a nie statkiem kosmicznym... Nawet ta wyższa awaryjność przejdzie w tym przypadku :wink: a może Astra H z np 1.8 16v?
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

13 Maj 2012, 11:08

Chyba, że rozmawiamy o wyglądzie to kto co lubi ;) Ja tylko pomijałem tą kwestie, bo tak sobie życzył autor tematu.

Do głowy przyszedł mi jeszcze Peugeot 308 - auto wysoko stoi w rankingach
lub bardzo chwalone przez użytkowników i redaktorów testów Renault Megane III
a to, że francuz to można sobie wsadzić gdzieś, bo dzięki temu te auta są tańsze i młodsze od konkurencji

z japońców ciekawa jest Toyota Auris
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Maj 2012, 13:10

Jeśli chodzi o Toyotę Auris jest to super samochód - Mój Ojciec ma ją od nowości zrobił 160 000 tys. km i nic się nie zepsuło. Jedyne co wymieniał to olej itp. Najlepszy silnik to 1.4D4D lub 2.0, który ma lepsze osiągi i nie pali wcale więcej.
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

13 Maj 2012, 18:57

dzida są tańsze i młodsze od konkurencji bo są tańsze w salonie od np. Hondy.
Taki nowy Peugeot to koszt ~55tys. zł a Meganka niecałe 50tys. zł.
A to, że francuskie to przeszkadza chyba tylko niektórym w Polsce bo po Golfie, Focusie i Astrze to właśnie francuskie a nie japońskie, koreańskie czy włoskie kompakty sprzedają się najlepiej w Europie.
Polecam 308, rodzice mają od nowości 1.6 HDI i największa zaleta to zdecydowanie bardzo niskie spalanie i bezawaryjność, obok BMW 1 i Toyoty Auris to najmniej awaryjny samochód w klasie i tak też jest w rzeczywistości przez 74tys. km trzeba było wymienić klocki hamulcowe i 3 razy żarówkę , tyle.
Poza tym jest przestronny, dobrze wygłuszony, ma wnętrze wykonane z lepszych materiałów niż konkurencji i fajnie się prowadzi.
Ma też wady takie jak zbyt twarde zawieszenie i niezbyt wygodna tylna kanapa.
Leon II też ma dobry stosunek ceny do tego co oferuje, nie pomijałbym też Focusa II który z racji dużej utraty wartości będzie najtańszy i np. KII Proceed.
Z tej trójki brałbym Leona, prowadzi się najlepiej a jest najtańszy.
Odrzucić natomiast polecam- auta sprowadzone.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000