Golf VI z mojej firmy

06 Lut 2018, 11:02

Witam

Mam mażliwośc odkupienia od mojej firmy Golfa VI 1.6 TDI po cenie o kilka tysięcy niższej niż cena rynkowa. (pewnie ok 17-18tys zł)
Przebieg: 310tys km.

Stan auta: Chyba nie najgorszy, ale na pewno coś do robienia przy zawieszeniu. Auto miało kiedyś wypadek, przód był robiony jednak w ASO. Zdarzyło się dwa razy w ciągu 2 lat, że uciekł mu płyn z chłodnicy.

Pytanie, czy warto go odkupić? Jak potem wygląda możliwośc jego odsprzedaży gdy np przebieg podskoczy mi do 350 tys km?

Proszę o szczerą radę.
QuintusKMT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 1984
Auto: Toyota Corolla
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

06 Lut 2018, 11:15

Bedziesz miał nikłe zainteresowanie, 90% januszy omija takie ogłoszenia ale z drugiej strony cena czyni cuda czyli jak dasz najniższą cenę to Ci kupią stratny raczej nie bedziesz przy takim rabacie :twisted:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lut 2018, 11:55

QuintusKMT napisał(a):Jak potem wygląda możliwośc jego odsprzedaży gdy np przebieg podskoczy mi do 350 tys km?

Powodzenia. Chyba że skręcisz na 150-170k to wtedy tak. U nas cały czas chodzą mity, że auta 20 letnie mają po 170k przebiegu, jak zobaczą TDI z 350km na blacie to sobie odpuszczą na starcie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Lut 2018, 12:06

fate napisał(a):Cytuj fate
Bedziesz miał nikłe zainteresowanie

No tego się własnie obawiam....

Nie byłoby to dla mnie auto na lata, raczej rok.

Zobaczę czy będzie dało się ewentualnie coś jeszcze z negocjować i może od tego uzależnię decyzję..
QuintusKMT
Nowicjusz

06 Lut 2018, 12:17

Eeeee. Na rok Ci się opłaca kupować diesla? A co jak w tym czasie coś padnie? Nie dość że się nie opłaca kupowac, to jeszcze z odsprzedażą będzie problem. Daj sobie spokój i kup coś w benzynie.
galakty
Forumowicz VIP

06 Lut 2018, 12:29

Tak się składa, że szukam :)
Mam już wybrane dwa modele, ale albo cena za wysoka, albo coś innego stanie na przeszkodzie.
Tak sobie pomyślałem, że jak kupie tak tanio golfa, to pojeżdżę nim rok, w międzyczasie stanieją te benzyniaki i kupię lepszą ich wersję :D
Takie być może Januszowe rozumowanie, ale tak to sobie obmyśliłem :D

W sumie mamy w Polsce jeszcze kult golfa i passka..
QuintusKMT
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

06 Lut 2018, 12:35

QuintusKMT napisał(a):Takie być może Januszowe rozumowanie, ale tak to sobie obmyśliłem

Rozumowanie niby ok, ale nie ma uzasadnienia ekonomicznego ;)
galakty
Forumowicz VIP

06 Lut 2018, 13:25

QuintusKMT napisał(a):Tak sobie pomyślałem, że jak kupie tak tanio golfa, to pojeżdżę nim rok, w międzyczasie stanieją te benzyniaki i kupię lepszą ich wersję

Tylko nie wziąłeś pod uwagę, że przez ten rok będziesz musiał zainwestować w tego Golfa, tak naprawdę nie wiesz ile. Więc albo bierzesz go na kilka lat albo zbierasz dalej na coś innego - inne wyjścia są bez sensu. Na rok, to się kupuje samochód za 3k, a nie za 18k.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

06 Lut 2018, 14:54

Pytanie przy jakim przebiegu była robiona turbina, sprzęgło/dwumasa, wtryski, rozrząd. Od tego zależy czy jeszcze nim pojeździsz rok bez bólu.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

06 Lut 2018, 15:23

A dlaczego ma mieć problem ze sprzedażą? Na pewno ktoś kupi, podpicuje, skręci przebieg i puści parę tys. drożej. Przecież to VW. :)
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

06 Lut 2018, 15:59

Kolega odkupil identycznego golfa , to kilka rzeczy mial do zrobienia.
Poki co w zadnym z obu tych golfow nie byly wymieniane wtryskiwacze, nic chyba tez nie bylo robione z turbina (ale musze sie jeszcze dopytac).
Dwumasy tam na szczescie nie ma. Problem byl chyba na samym poczatku jedynie z dpf. Jak sprawdze historie serwisowania to bede wiedzial czy nic tam faktycznie z tym nie robili.
Tak w ogole to Auto jest z 2012. tankowane na Orlenie i przebieg jest autostradowy.
To akurat wiem i do 2016 bylo serwisowane w ASO, potem juz nie.
Podobno wtryskiwacze nie sa jakos w tragicznym stanie, przynajmniej jak to sprawdzali chlopaki.
QuintusKMT
Nowicjusz

06 Lut 2018, 16:09

OW05 napisał(a):A dlaczego ma mieć problem ze sprzedażą? Na pewno ktoś kupi, podpicuje, skręci przebieg i puści parę tys. drożej. Przecież to VW.

Od 2014 przebiegi są w cepiku, więc powodzenia :ok:
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

06 Lut 2018, 16:21

Panowie.. Zamiast rozwiac moje watpliwosci, tylko troche je wzmocniliscie.
Musze sie z tym przespac!
W tym tygodniu musze podjac decyzje.
QuintusKMT
Nowicjusz

06 Lut 2018, 16:25

Biorąc pod uwagę promocyjną cenę i to, że mniej więcej znasz historię pojazdu to spokojnie można brać taki samochód. Nawet jeśli coś będzie do zrobienia, to i tak powinno Cię to wynieść mniej niż zakup innego egzemplarza z niższym przebiegiem. A i tam jest spora szansa, że trzeba będzie kilka tysięcy wydać dodatkowo. Ale tak jak inni piszą, taki zakup ma sens jeśli bierzesz samochód na minimum kilka lat, jeśli zamierzasz odsprzedać po roku to chyba lepiej sobie odpuścić.
kubajj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2011
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.1 60KM
Rok produkcji: 2001

06 Lut 2018, 17:16

Pierwsza i podstawowa sprawa - cena
Dowiedz się ile to dokładnie ma kosztować, wtedy można pomyśleć