REKLAMA
Cześć,
Chcę kupić nowy samochód dla mojej rodziny 2+1. Kombi z turbo benzyną - To jest wymóg
Z tego co widziałem, to wybór jest raczej skromny bo zostają mi Fordy i ich ecoboosty, Vag z TSI i renault z Tce. Reszta wynalazków typu THP to raczej śmietnik?
Renault odrzuciłem bo miałem megane 2, strasznie się psuło i nie chcę wracać do tej marki.
Focusem 3 z 1,6 ecoboost jeździłem i było nieźle. Tylko ciasno w porównaniu do Golfa, bagażnik też sporo mniejszy.
Przejechałem się też Golfem VII 1.4 TSI 140km i byłem pozytywnie zaskoczony. Nie jestem fanem tej marki, nigdy nie miałem żadnego vaga.
Auto było fajnie wyciszone, podobało mi się eleganckie i stonowane wnętrze no i miejsca więcej niż w focusie, bagażnik ogromny.
Co do jazdy, to komfort też niezły, mam porównanie jakieś do Golfa V i tam było dużo sztywniej.
Silnik przyjemnie pchał, niby słabszy od ecoboosta ale szybciej chyba turbo ciągnie.
Te silniki ecoboost i TSI raczej pancerne nie są, nie wiem który jest mniejszym złem i jak wygląda ogólna awaryjność tych dwóch pojazdów.
Focus podoba mi się wizualnie i też świetnie się prowadzi. Podgrzewanie przedniej szyby też bardzo zachęca.
Jednak bardziej ciągnie mnie do golfa...
Mój budżet to ok 45 tys. Rocznie robię 15-20 tys, głównie odcinki po 15 lub 6km.