kisiu333 napisał(a):Skoro benzyna grupy VAG jest beznadziejna to może coś z innego koncernu?
Nie jest beznadziejna bo fajnie jedzie ale nie jest to propozycja dla bojaźliwych. Do tego w pewnych opcjach jest nie do zastąpienia.
kisiu333 napisał(a): Honda Civic 10 czy Opel Astra czy Hyundai lub Kia w Turbo benzynie?
Z Oplem też byłbym ostrożny i to bardzo.
Hanka zbiera bardzo dobre opinie.
Ja jak chciałem mieć auto softowe turbo do szybszej jazdy zrobiłem sobie taki "marketing mix" czyli plan gdzie będę jeździł, czego się "boję", co lubię oraz budżet.
Czyli głównie autostrady - odpadły małe silniki, zależało mi na dłuższych biegach.
Nienawidzę usterek w szczególności związanych z silnikiem, rozważam lpg - odpadł TSI bo usterki silnika i brak możliwości założenia LPG.
Akceptuję usterki elektromechaniki ogólnej bo mam jak to na szybko naprawiać.
Lubię łatwy tuny.
Wybrałem:
Megane 3 2,0tce GT.
Silnik jest bezusterkowy i oszczędny, mpi czyli łatwy montaż LPG, łatwe mody w softowym ujęciu jazdy, skrzynia 6b trwała i długi 6bieg.
Wnętrze bardziej niź przyzwoite nagłośnienie bose. Dobre prowadzenie.
Wiem że pewnie wysypie się coś z elektromechaniki ale z silnikiem nic nie dotykam. Nie bierze nawet grama oleju. Fajne spalanie po sofcie i charakterystyka przyjazna.
Niektóre części bywają dziwacznie drogie ale łatwa diagnoza i wymiana tylko że tego się nie obawiam.
I żeby nie było każdemu komu wyszukuje auta robię taki mix jego potrzeb vs to co by chciał.