Golf vs. Punto, ewentualnie S40

10 Sie 2009, 19:03

Witam, mimo że to mój piewrszy post, to śledzę to forum od jakiegoś czasu, dopiero dzisiaj mnie naszło żeby się zarejestrować, i wziąść czynny udział w dyskusji.

Mianowicie, chodzi o to że mam do wydania ok. 15tys. na auto, i mam spory dylemat.
Z jednej strony radzą mi aby wziąść porządne niemieckie auto Golf II/IV, ok. spoko autka, z tym że za ok. 15 tys. dostane auto rocznikowo 98/99. max 2000r. Z drugiej strony radzą, za tą kase kup np. Fiata Punto II FL, rocznik 03/04/05 jak dobrze poszukać to i 06. Teraz tylko, zawsze miałem Faty za auta gorsze (mimo że obecnie jeżdzę Fiatem SC, rocznik 99, auto od ojca, żadnych wkładów, leję i jeźdźę, tylko tłumik wymieniany był w ciągu 10 lat, korozji nie widać, wszystko ok.) Kilka osób w rodzinie również jeździ Fiatami i sobie chwalą. Teraz nie wiem czy lepiej pchać się w niemieckie auta, za które trzeba dużo więcej zapłacić, mimo że są starsze, większe przebiegi itp. czy może wziąść Fiacika, kilkuletniego...

Co Wy myślicie na temat Fiatów, szczególnie Punto, czy rzeczywiście te auta są tak bardzo w tyle za przykładowym ww. Golfem ? Czy warto przepłacać ?

Jeszcze jest trzecia alternatywa, mój pomysł na auto które mi się bardzo podoba, mianowicie Volvo S40, z tego co widzę, to za 15 tys. też można kupić coś sensownego...

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
bla.zej
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

11 Sie 2009, 10:16

Oczywistym jest fakt że Golf IV jest lepszym samochodem od Punto II... ale nie jest już to takie oczywiste jak porównuje się dwa konkretne egzemplarze przy kupnie. często Golf ma "przeszłość",przebieg i to cofnięty itp. Zaletą Punto może być prawdziwy (dużo prawdopodobniejsze) przebieg oraz odkup od pierwszego właściciela.
Wszystko zależy więc od danego egzemplarza. Dobre Golfy IV też się trafiają.
Zadaj sobie także pytanie czy chcesz być szóstym właścicielem Golfa,czy drugim Punciaka.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sie 2009, 17:37

artur73 napisał(a):Wszystko zależy więc od danego egzemplarza. Dobre Golfy IV też się trafiają.

Moim zdaniem dobre auto kosztuje, a okazje później mogą przyprawić nas o palpitacje serca. Nikt nie sprzedaje dobrego auta za marne pieniądze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...