09 Sie 2009, 22:23
Witam wszystkich na wstepie.
Tak jak w temacie prosilbym was o pomoc przy wyborze samochodu ktory bylby jak najmniej zawodny-czyli jak najmniej sie psol. Nie chodzi mi tu o elementy zawieszenia czy inne podzespoly ktore w miare jezdzenia sie zuzywaja, ale chodzi mi tu przede wszystkim o silnik, zeby auto nie rozkraczylo mi sie gdzies na drodze.Wiem ze nie ma czegos takiego jak samochod idealny i wszystkie sie psuja, ale moze jedne wiecej i czesciej a drugie mniej. No i zeby czesci zamienne nie byly za drogie- ale ze mnie optymista. Chcialbym zeby autko pojezdzilo mi minimum ze 4lata a jezdze dosyc sporo bo rocznie robie okolo 70-80tys.km no i autko musi byc odpowiednich wymiarow, osobowe ale tak zeby wygodnie 3 osoby z tylu mogly usiasc. Szykam samochodu w przedziale wiekowym 2006-2007, no i koniecznie musi byc DIESEL. Do wydania mam jakies +/- 15tys euro. Do tej pory w dieslu mialem 1997 Seat Toledo 1.9D ponad 300tyskm bez zadnych problemow, 1997 VW Passat 1.9 TDI przejechane lekko ponad 300tyskm bez zadnych problemow, 2003 Golf IV TDI-okolo 200tyskm bez problemow Skoda SuperB 1.9 TDI ponad 350tyskm zadnych problemow. Piszac bez zadnych problemow mialem na mysli ze auta nigdy nierozkraczyly mi sie na drodze, a nie ze nic przy nich nie robilem. Oczywiscie wszystkie autka mialy robione regularne serisy, wczesniej niz to nakazywala ksiazka serwisowa, wymieniane elementy zawieszenia, oslony przegubow, a Seat i Skoda mialy regenerowane alternatory. Dla mnie nie byly to jakies awarie bo przy takiej ilosci kilometrow jakie robilem i robie to normalny proces zuzycia danej czesci. Dlatego tez w 100% moge polecic Passata B5 czy SuperB. Myslalem zeby jeszcze raz poprawic i wskoczyc znowu na SuperB z 2006-7 ale jestem juz troche znudzony by znowu jezdzic nastepne 4lata praktycznie tym samym autem. Dlatego tez chcialbym sie dowiedziec od innych czy warto sie przesiadac np na Avensis 2.0 D-4D czy Passata B6 1.9 czy 2.0 TDI. Jak to jest z tymi autami? Slyszalem ze Avensis to juz nie takie bezawaryjne auto jak kiedys i sa jakies z nia problemy to samo Passat B6-jaka w tym prawda?