Goodyear OptiGrip 205/55/R16 do Forda Mondeo 1.9TDI

04 Mar 2009, 08:30

Muszę kupić opony letnie do mojego Mondeo. Zastanawiam sie właśnie nad tymi Goodyearami. Podobno to jakaś ich nowość. Czy może ktoś juz używał tych opon i może coś na ich temat powiedzieć?
kości zostały rzucone
trawer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Mar 2009, 11:02

tych GoodYearów akurat nie używałem, bo na lato mam inne opony tej firmy. Uważam jednak, że warto jednak je kupić. Używam GY od lat i jeszcze sie nigdy nie zawiodłem. Poza tym jeżeli szukasz dodatkowych informacji proponuję poczytać opinie na sklepach internetowych. Na pewno już ktoś je kupił i coś o nich napisał.
PZPN - Polski Związek Pijanych Nierobów
Smutne ale prawdziwe :/
pele
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Mar 2009, 14:03

ja mam optigripy ale w innym rozmiarze 195/65R15 w Zafirze. Nie pojeździłem na nich zbyt długo bo coś mi się psuje w aucie (chyba to będzie łożysko - tak przynajmniej koledzy z forum podpowiadają). Musze iść do mechanika bo na razie staram się nie używać samochodu (tylko wtedy kiedy jest to niezbędne).
W sumie to przejechałem na tych oponach jakieś 500km. To co mogę stwierdzić to to, że na pewno są tak ciche jak pisze producent, bo poziom hałasu zmniejszył się jak je założyłem (poprzednie opony były już naprawdę zjechane). Co do reszty zalet nie będę się wypowiadał bo zrobiłem za mało kmów. Jak naprawię auto i pojeżdżę trochę więcej to będę mógł coś więcej powiedzieć na temat ich zachowania na drodze ;)
chubi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Mar 2009, 22:00

Opony tej firmy należa do scislej czołowki ,czego można sie spodziewać po Good Yearach jesli nie samych dobrych rzeczy?To jest tak jakbyś pytał czy Szwajcarzy robią dobre zegarki :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Mar 2009, 15:36

czego można sie spodziewać po Good Yearach jesli nie samych dobrych rzeczy?

czytając dosłownie to po Good Yearach można się spodziewać Dobrych Lat jeżdżenia :D To że GY jest jedną z najlepszych firm oponiarskich to wiem. Ale nie w tym rzecz. Pytam się dokładnie o ten model opon. Jak zachowuje się na mokrej nawierzchni (to jest dla mnie ważne, bo mam nieprzyjemne doświadczenie z kałużą). Poza tym czy jest naprawdę taka cicha, bo przyznam się, że wpienia mnie szum przy prędkościach powyżej 120km/h.
kości zostały rzucone
trawer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Mar 2009, 16:00

ja tez jeżdżę Mondeo ale nie mam w nim OptiGrip. Jeżdżę jeszcze na Michelinach ten sezon. W następnych będę musiał już wymienić i kto wie czy nie na OptiGripy. Czytałem o nich sporo i na stronie producenta ale tez opinie na sklepach. Ludzie wypowiadają się o nich pozytywnie: dobra przyczepność i ciche. W zasadzie potwierdzają to co pisze o nich producent. Jak zdecydujesz się na nie to daj znać jak się jeździ. Zawsze to będzie jakiś punkt odniesienia :)
juras
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Policja w Londynie stawia na samochody zasilane wodorem
    Historia walki londyńczyków ze smogiem i zanieczyszczeniami powietrza sięga lat 50. ubiegłego wieku. Zaczęło się od ustawy o czystym powietrzu, a w latach 90. zakazano w mieście palić węglem. Dzisiaj poczyniono kolejny ...
    Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...

24 Mar 2009, 11:22

kupiłem jednak te opony. Jestem w sumie zadowolony ale zastanawiam sie jednak, czy nie pospieszyłem sie za bardzo :x . Pogoda nie oszczędza i zima wcale nie chce jeszcze odejść. Póki co daje radę ale mam nadzieję, że szybko przyjdzie prawdziwa wiosna :D.
kości zostały rzucone
trawer
Nowicjusz
Awatar użytkownika