Opel Vectra B- problem z dieslem, proszę o poradę!

14 Mar 2009, 18:05

Pomyłkowo do mojego Opla Vectry B w dieslu zatankowano benzynę. Co należy zrobić? Co mogło ulec uszkodzeniu? Proszę o odpowiedź i radę. Pozdrawiam
karolinka91
Nowicjusz

14 Mar 2009, 18:12

spuścić benzynę, napełnić zbiornik olejem napędowym i dokładnie odpowietrzyć układ zasilania.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

14 Mar 2009, 18:39

KONIECZNIE trzeba spuścić paliwo i przeczyścić układ paliwowy. Kiedyś na TVN turbo o tym mówili. Jeżeli ktoś pojedzie dieslem na benzynie to na dzień dobry wymiana wtryskiwaczy itd, a to nie jest tania zabawa, zwłaszcza w nowoczesnych silnikach.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

14 Mar 2009, 21:19

żona mojego znajomego zatankowała benzynę do Diesla i pojechała,rozwaliło po prostu silnik!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Mar 2009, 21:45

sphinx1969 chyba ogladalismy ten sam odcinek "jazdy polskiej" xD a jak wiadomo wtryskiwacze tanie nie sa.nawet do 2k za sztuke.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

14 Mar 2009, 21:59

Też zależy jakie proporcje były. Jeśli to było np 30 litrów oleju napędowego i 5 litrów benzyny to można próbować dolać do pełna i powinno się udać. Ale zapewne było więcej więc tak jak już wcześniej pisali spuścić i oczyścić. U mnie kuzyn kiedyś nalał do scenica 1.9dci benzyny miał pół zbiornika i dolał 10 litrów benzyny. Dojechał do domu, ale później już nie mógł odpalić. Spuściliśmy paliwo kilkanaście razy przekręcaliśmy kluczyk, do pozycji gdy pompka pompuje paliwo (nie próbowaliśmy odpalić silnika). Po pewnym czasie zaryzykowaliśmy i spróbowaliśmy odpalić, udało się i auto jeździ do tej pory. Pewnie każdy przypadek jest inny i najbezpieczniej jest oczyścić układ.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...
    SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...

26 Mar 2009, 09:30

Zrobiłam tak jak trzeba, układ paliwowy został przeczyszczony, wymieniono filtry i wszystko jest ok.:)
karolinka91
Nowicjusz

26 Mar 2009, 11:16

No to na przyszłośc przy dystrybutorze proponuję większą koncentrację... :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Mar 2009, 19:58

miales szczescie bo mogl ci sie silnik zatrzec!!!
m36a
Nowicjusz