Gorąca felga i tarcze

12 Lut 2024, 19:15

Witam mam problem z grzaniem się felgi. Pierwszy raz jak zobaczyłem i poczułem smród, oraz gorąc z koła to było 2 miesiące temu ( w grudniu). Na szybko znalazłem "mechanika" który oczyścił mi tłoczek i nasmarował, wydawało się wtedy ze wszystko jest git. Przejeździłem 2 miesiace bez żadnych problemów. Ostatnio oddałem samochód do małej naprawy. Samochód stał 4 dni i gdy odebrałem i wracałem od mechanika pierwsze co zauważyłem to to ze podczas jazdy mam mocne bicie z tego koła. Zajechałem do domu i pierwsze co zrobiłęm dotknąłem felgi. Parzyła oraz było czuć smród. Zdjąłem zacisk i przeczyściłem cylinderki, tłoczka się nie czepiałem bo bałem się że go nie złoże. Założyłem zacisk i przejechałem. Felga była minimalnie mniej gorąca ale tarcza parzyła. dotknąłem drugie koło było lekko ciepłe. z tyłu były gorące. Moje pytanie jest czy wymiana zacisku na nowy rozwiąze problem raz na zawsze czy to moze być tez inna przyczyna nie zwiazana z zaciskiem?
Edit: Moje pytanie tez jest takie czy to drugie koło które jest lekko ciepłe nie oznacza ze tam nie dociskają się klocki? Bo jest to dziwne ze z tyłu tarcze są gorące a to jedno koło lekko ciepłe
Darek345
Nowicjusz

12 Lut 2024, 19:58

Tarcze zawsze są gorące po jeździe więc to norma, felga może być również ciepła. Najprościej sprawdzić tak... na płaskiej nawierzchni rozpędzasz się lekko autem i hamujesz praktycznie do zera ale tak żeby auto te ostatnie metry pokonało o własnych siłach i samo się zatrzymało, gdy się zatrzyma powinno się lekko cofnąć, wtedy wiesz że nic go nie trzyma.

Zaciski wcale nie muszą być problemem bo jest jeszcze szereg innych elementów które mogą powodować przychamowywanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lut 2024, 20:12

tylko niepokoił mnie właśnie ten zapach spalonego metalu z koła, było go czuć dość intensywnie po wyjściu z samochodu. Obstawiałem od samego początku że tłoczek się zaciął i trzyma.
Darek345
Nowicjusz