Górka>lód -> jak wjechać

02 Mar 2009, 10:21

Niestety tak, na suchej jezdni jak zablokujesz koła to auto zatrzymuje się bardzo szybko bo jest zdecydowanie większa siła tarcaia, której w przypadku ABSu wogole nie ma ( na suchej jezdni ).

Tego to chyba nie trzeba komentować co? Skąd taki wniosek wytrzasnąłeś?
+ do tego:
jesli na lodzie jedziesz autem z ABS i autem bez ABS to szybciej zatrzyma się auto z ABS

Będzie dokładnie na odwrót.

Piotrauto wyszedł z dobrego założenia(Tak, tak potwierdzam to co napisał)- że ABS na lodzie, sniegu wydłuży drogę hamowania, ale doszedł do złych wniosków/m.in. jazda z wyłączonym ABSem/ .

Zablokowane koła ABS
sucha jezdnia 45 m 32 m
śnieg 53 m 64 m
lód 255 m 404 m

+
no i kto ma racje
ostatecznie pisząc ABS WYDŁUŻA DROGE NA ŚNIEGU I LODZIE
NA LODZIE ok 2 KROTNIE!!!
A NA SUCHEJ JEZDNI SKRACA DROGE HAMOWANIA!

53 m z bez ABSu i 64 z ABSem na śniegu to nie jest dwukrotna różnica. 255m bez ABSu na lodzie i 404 m z ABSem to nie jest również dwukrotna różnica. Więc w tym nie masz racji- poprostu przesadziłeś.

Na suchej drodze, chyba nikt poza MajkPZM nie ma wątpliwości że ABS skraca drogę hamowania. Więc nie ma co komentować.
Ale gdy mamy przykładowo śnieg, to ABS naprawdę drogę tą wydłuży. Nie będe tłumaczył tego z fizycznego punktu widzenia, gdyż poprostu się na tym nie znam. Ale w zamian mamy niższe prawdopodobieństwo wpadnięcia w poślizg, możemy kierować pojazdem. Osoby, które mówią że ABS najlepiej wyłączyć i hamować pulsacyjnie- hamowanie ABSem jest formą hamowania pulsacyjnego, tylko taką bardziej zaawansowaną.
Btw. a najbardziej niezrozumiałe jest hamowanie pulsacyjne żeby się ABS nie włączył ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

02 Mar 2009, 17:40

eaxene ma racje!
abs skraca droge hamowanie na suchym asfaldzie
abs wydłuża droge hamowania nieznacznie na asfaldzie pokrytym liściami, piaskiem niz auto bez abs z zablokowanymi kołami
abs wydłuża juz znacząco droge hamowania na lodzie, śniegu niz auto bez abs z zablokowanymi kołami
piotrauto
Stały forumowicz

02 Mar 2009, 19:30

[quote="zbychu57" ]Nie zgodzę sie z Tobą ze droga hamowania z ABS jest 2 razy dluzsza niz bez. troche dłuzsza jest napewno przynajmiej tak w programach motoryzacyjnych testy pokazują. ABS jest właśnie po to by auto nie wpadło w poślizg i żebys nie stracił kontroli nad pojazdem,(....)[/quote]
To jest mój post drugi post w tym temacie i odrazu Ci napisałem że ABS moze wydłuzyc NIEZNACZNIE drogę hamowania na śliskiej nawierzchni, a cały spór toczył sie o to o ile ta droga sie wydłuzy, Ty sie upierałeś że dwukrotnie. Dobrze że wkońcu zrozumiałeś, że nie miałeś racji. Szkoda tylko że było do tego potrzebne zapisanie 5 stron .
Ostatnio edytowany przez zbychu57, 02 Mar 2009, 20:40, edytowano w sumie 1 raz
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

02 Mar 2009, 20:36

niezgadzam sie spór dotyczył tego ze pisali w tym temacie ze abs na 100% skraca droge hamowania na lodzie i na śniegu a tak przeciez nie jest!
piotrauto
Stały forumowicz

02 Mar 2009, 21:25

piotrauto napisał(a):na ubitym śniegu na pewno wydłuża droge hamowania 2 krotnie

piotrauto napisał(a):zobacz w abs w wikipedii tam pisze ze troga hamowania na lodzie jest 2 razy dłuższa

piotrauto napisał(a):sam sobie to sprawdz na śniegu albo na lodzie i gwarantuje ci ze na lodzie to wydłuzy sie 2 krotnie hamowanie z abs,
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

03 Mar 2009, 00:08

piotrauto kolega zbychu57 dobrze mówi twierdziłeś od poczatku że wydłuża sie dwu krotnie a to nie prawda.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...
    Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...

03 Mar 2009, 21:31

ja mówilem ze sie wydłuza a wy ze sie skraca!
piotrauto
Stały forumowicz

03 Mar 2009, 23:06

piotrauto napisał(a):ja mówilem ze sie wydłuza a wy ze sie skraca!

Oj tak. Ale jednocześnie upierałeś się że 2krotnie wydłuża i prawde mówiąc chciałeś najlepiej tego ABSa wyłączyć.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Mar 2009, 23:31

piotrauto napisał(a):
ABS pomaga także przy hamowaniu na zakręcie. Samochód bez ABS-u mógłby w takim przypadku stracić sterowność. ABS pomaga (ale nie gwarantuje) odzyskać sterowność przy poślizgu bocznym.[11][4][12] Silne naciśnięcie hamulca i odpowiednie ruchy kierownicą pomagają wyprowadzić samochód z poślizgu co może pozwolić na bezpieczne zahamowanie lub ominięcie przeszkody.

Jak to jest z tym hamowaniem z ABS w poślizgu??? Czy naprawde po wpadnieciu w poslizg hamowanie z ABS wyprowadzi auto z poślizgu czy pogłębi poslizg ???( na forum jest temat o hamowaniu na łuku drogi - wynika z tego ze nie mozna hamować) Ma ktos jakieś doświadczenia z ABS, bo ja tego systemu nie mam w aucie :?: :?: :?:
Tasman

04 Mar 2009, 09:15

weźcie juz przestańcie robic z siebie idiotów razem z ArteK
pisali w tym temacie ze abs zawsze skraca droge hamowania nawet na lodzi i na śniegu a ja pisalem ze na lodzie i śniegu na 100% wydluża a o ile to nie pisalem pisalem ze moze nawet wdłużyc 2 krotnie, ale zawsze wydłuża!
piotrauto
Stały forumowicz

04 Mar 2009, 10:25

Ja na pisałem Coś takiego:
PrezesArtek napisał(a): No i nigdy nie uwierze ze z abs-em droga hamowania jest dwa razy dłuzsza.

To Ty robisz z siebie idiote sam niewiesz co pisałeś!
Tu jest jak byk napisane przez Ciebie że na pewno wydłuza dwu krotnie.

piotrauto napisał(a):na ubitym śniegu na pewno wydłuża droge hamowania 2 krotnie
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2009, 13:07

Piotrauto uważa ABS za system zły wręcz zbyteczny więc pewnie wymyśli jakiś nowy i zastosuje go w swoim samochodzie.. Powodzenia.

Całej reszcie proponuję już nic nie mówić na ten temat bo to nie ma sensu, temat brzmi jak wjechać pod górkę i tego się trzymajmy.

"Nie rozmawiaj z głupcem. najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem."
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość