GPS mapy w nawigacjach satelitarnych

05 Mar 2009, 16:22

Witam wszystkich uczestników forum. Mam nadzieję, że nie złamię obowiązujących tutaj zasad jeśli poproszę Was o pomoc. Nazywam się Michał Reinholz, pracuję dla miesięcznika PC World (do niedawna PC World Komputer). Postanowiliśmy opublikować artykuł traktujący o mapach w urządzeniach nawigacji satelitarnej. Siłą rzeczy jest to temat niezwykle rozległy i ulegający ciągłym zmianom. Właściwie nie do ogarnięcia przez jednego człowieka ze względu na obszerność materiału i sposób jego weryfikacji. W tej sytuacji najrozsądniej zwrócić się o opinie do użytkowników tego typu map i urządzeń GPS. Artykuł zbudujemy wyłącznie z ich komentarzy. Oczywiście osoby, które zdecydują się wziąć udział w naszym projekcie jak i same pomagające nam fora zostaną dokładnie wymienione, nie jest to jak widzicie transakcja przynosząca korzyści wyłącznie jednej stronie.

Tak więc może zechcielibyście podzielić się z nami wrażeniami z użytkowania różnego typu map GPS ? Jeśli tak to do swojej opinii dołączcie także rodzaj urządzenia GPS, z którego korzystacie oraz oczywiście dokładną wersję mapy. Nie mamy zamiaru odciągać użytkowników z forum dlatego byłoby idealnie gdyby nasz kontakt odbywał się właśnie za jego pośrednictwem, chociaż jeśli moderatorzy wyraziliby na to zgodę, podam także dane umożliwiające Wam inne rodzaje kontaktu z nami.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
michal.reinholz
Nowicjusz

05 Mar 2009, 18:39

Jako moderator uważam,żeewentualnie można by podać inny rodzaj kontaktu z Wami,ale napiszcie,kiedy ów artykół się ukaże,ewentualnie czy będzie on dostępny na jakijś stronie internetowej.
Oczywiście lepiej by było,jeżeli forumowicze pisaliby o tym na łamach naszego forum niż w innej korenspondencji,ponieważ jest to dość ciekawy temat i myślę,że znajdzie zainteresowanie na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2009, 19:01

Witam.

Mam pytanko. Jestem na kupnie nawigacji Tom tom one v3. Chciałem się zapytać jak wygląda sprawa aktualizacji map, a dokładnie jakie są koszty takiej aktualizacji i co ile trzeba je aktualizować?? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
mietek123
Nowicjusz

09 Mar 2009, 23:16

To pytanie nie w tym temacie , ale skoro chcesz odpowiedzi ..... Moim zdaniem - ta nawigacja jest już wycofana z produkcji i ma podstawową wade - brak czytnika kart pamięci i małą pamięć wewnętrzną ( tylko 512 MB ) , co może być broblemem przy chęci zainstalowania dodatkowych map.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2009, 13:39

prośba do moderatorów, może możecie dodać ankietę, jakiej marki ludzie używają, a w postach, żeby ludzie pisali o wadach i zaletach danego modelu. Może będzie to tak rozległy temat, że dla każdej z marek trzeba będzie założyć osobny wątek??
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2009, 17:36

bonifacy
PostWysłany: Poniedziałek 22:16, 09 Mar 2009 Temat postu: Re: GPS mapy w nawigacjach satelitarnych
To pytanie nie w tym temacie , ale skoro chcesz odpowiedzi ..... Moim zdaniem - ta nawigacja jest już wycofana z produkcji i ma podstawową wade - brak czytnika kart pamięci i małą pamięć wewnętrzną ( tylko 512 MB ) , co może być broblemem przy chęci zainstalowania dodatkowych map.

Kolego

Pytałem o cenę aktualizacji a nie o wady i zalety sprzętu. Naucz się czytać. :D
mietek123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po dziurach, wyrwach w nawierzchni?
    Nie zawsze kierowca ma możliwość ominięcia dziury w nawierzchni – czasem nie zdąży przed nią wyhamować, czasem jej ominięcie wiąże się ze zbyt gwałtownym i nagłym manewrem, który może zaskoczyć innych uczestników ...

10 Mar 2009, 22:05

Kolego Mietek123 przepraszam ..... fakt , troche się zagalopowałem :oops: chyba wypiłem za dużo browara . Obiecuje że naucze się czytać , ale swojego zdania na temat tej navi nie zmienie . Co do twojego pytania to naprzykład masz http://www.tomtom.com/page/mapupdateser ... e829091ki5 i czytaj , i naucz się szukać informacji w sieci - to takie proste ......... i nie pisz w temacie który tego nie dotyczy . Załóż osobny , bo teraz to wspólnie zaśmiecamy ten wątek . Tu chodzi o opinie na temat różnego rodzaju map i z jakiego korzystamy urządzenia ( ucz się też czytać :D ), a nie o udzielanie pomocy w problemach . Jak kupisz , pobawisz się , to tu wtedy napisz swoją opinie . Pozdrawiam i przepraszam autora tematu za wprowadzenie przeze mnie i kolege zamieszania .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2009, 21:40

Kolego Bonifacy

Dziękuje za podanie tego linku, a co do szukania nie mogłem znaleść informacji podanej w tym linku. dzięki i pozdrawiam. :D
mietek123
Nowicjusz