GPS mapy w nawigacjach satelitarnych

05 Mar 2009, 15:22

Witam wszystkich uczestników forum. Mam nadzieję, że nie złamię obowiązujących tutaj zasad jeśli poproszę Was o pomoc. Nazywam się Michał Reinholz, pracuję dla miesięcznika PC World (do niedawna PC World Komputer). Postanowiliśmy opublikować artykuł traktujący o mapach w urządzeniach nawigacji satelitarnej. Siłą rzeczy jest to temat niezwykle rozległy i ulegający ciągłym zmianom. Właściwie nie do ogarnięcia przez jednego człowieka ze względu na obszerność materiału i sposób jego weryfikacji. W tej sytuacji najrozsądniej zwrócić się o opinie do użytkowników tego typu map i urządzeń GPS. Artykuł zbudujemy wyłącznie z ich komentarzy. Oczywiście osoby, które zdecydują się wziąć udział w naszym projekcie jak i same pomagające nam fora zostaną dokładnie wymienione, nie jest to jak widzicie transakcja przynosząca korzyści wyłącznie jednej stronie.

Tak więc może zechcielibyście podzielić się z nami wrażeniami z użytkowania różnego typu map GPS ? Jeśli tak to do swojej opinii dołączcie także rodzaj urządzenia GPS, z którego korzystacie oraz oczywiście dokładną wersję mapy. Nie mamy zamiaru odciągać użytkowników z forum dlatego byłoby idealnie gdyby nasz kontakt odbywał się właśnie za jego pośrednictwem, chociaż jeśli moderatorzy wyraziliby na to zgodę, podam także dane umożliwiające Wam inne rodzaje kontaktu z nami.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
michal.reinholz
Nowicjusz

05 Mar 2009, 17:39

Jako moderator uważam,żeewentualnie można by podać inny rodzaj kontaktu z Wami,ale napiszcie,kiedy ów artykół się ukaże,ewentualnie czy będzie on dostępny na jakijś stronie internetowej.
Oczywiście lepiej by było,jeżeli forumowicze pisaliby o tym na łamach naszego forum niż w innej korenspondencji,ponieważ jest to dość ciekawy temat i myślę,że znajdzie zainteresowanie na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2009, 18:01

Witam.

Mam pytanko. Jestem na kupnie nawigacji Tom tom one v3. Chciałem się zapytać jak wygląda sprawa aktualizacji map, a dokładnie jakie są koszty takiej aktualizacji i co ile trzeba je aktualizować?? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
mietek123
Nowicjusz

09 Mar 2009, 22:16

To pytanie nie w tym temacie , ale skoro chcesz odpowiedzi ..... Moim zdaniem - ta nawigacja jest już wycofana z produkcji i ma podstawową wade - brak czytnika kart pamięci i małą pamięć wewnętrzną ( tylko 512 MB ) , co może być broblemem przy chęci zainstalowania dodatkowych map.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2009, 12:39

prośba do moderatorów, może możecie dodać ankietę, jakiej marki ludzie używają, a w postach, żeby ludzie pisali o wadach i zaletach danego modelu. Może będzie to tak rozległy temat, że dla każdej z marek trzeba będzie założyć osobny wątek??
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2009, 16:36

bonifacy
PostWysłany: Poniedziałek 22:16, 09 Mar 2009 Temat postu: Re: GPS mapy w nawigacjach satelitarnych
To pytanie nie w tym temacie , ale skoro chcesz odpowiedzi ..... Moim zdaniem - ta nawigacja jest już wycofana z produkcji i ma podstawową wade - brak czytnika kart pamięci i małą pamięć wewnętrzną ( tylko 512 MB ) , co może być broblemem przy chęci zainstalowania dodatkowych map.

Kolego

Pytałem o cenę aktualizacji a nie o wady i zalety sprzętu. Naucz się czytać. :D
mietek123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

10 Mar 2009, 21:05

Kolego Mietek123 przepraszam ..... fakt , troche się zagalopowałem :oops: chyba wypiłem za dużo browara . Obiecuje że naucze się czytać , ale swojego zdania na temat tej navi nie zmienie . Co do twojego pytania to naprzykład masz http://www.tomtom.com/page/mapupdateser ... e829091ki5 i czytaj , i naucz się szukać informacji w sieci - to takie proste ......... i nie pisz w temacie który tego nie dotyczy . Załóż osobny , bo teraz to wspólnie zaśmiecamy ten wątek . Tu chodzi o opinie na temat różnego rodzaju map i z jakiego korzystamy urządzenia ( ucz się też czytać :D ), a nie o udzielanie pomocy w problemach . Jak kupisz , pobawisz się , to tu wtedy napisz swoją opinie . Pozdrawiam i przepraszam autora tematu za wprowadzenie przeze mnie i kolege zamieszania .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2009, 20:40

Kolego Bonifacy

Dziękuje za podanie tego linku, a co do szukania nie mogłem znaleść informacji podanej w tym linku. dzięki i pozdrawiam. :D
mietek123
Nowicjusz