REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Samego ABSu nie wyłączysz bo również przestanie działać ESP.phillix napisał(a):jak wyłączyć ABS w Suzuki Grand Vitara II 2006?
Ale czujesz na pedale że ABS działa?phillix napisał(a):Strasznie długa droga hamowania na śniegu, chciałbym zobaczyć jak będzie bez ABS.
Zazwyczaj ABS skraca drogę hamowania. Może masz niesprawny układ hamulcowy np. tył ci słabo hamuje albo wcale wtedy droga na śliskim śniegu znacznie się wydłuży. Do tego dochodzi jakość bieżnika opon i stopień zużycia amortyzatorów.phillix napisał(a):Tak,dziala, ale na sniegu bardzo dluga droga hamowania. Nie kazdemu sie to podoba.
Tu chyba wystarczy ABS1 ten 50A do wyłączenia ABS, możesz to zrobić w tamach testu, ale na dłuższą metę nie polecam. Nie wiem czy nie będzie to miało wpływu na inne układy w samochodzie. Jak Wyciągniesz ten bezpiecznik to powinna ci się świecić kontrolka na desce od ABSu. Pamięta,j że takie eksperymenty robisz na własną odpowiedzialność, a układ hamulcowy to nie zabawa.phillix napisał(a):bezpieczniki abs1 i abs2 w glownej skrzynce bezpiecznikow
Czytanie a doświadczenia własne to dwie różne rzeczy. Przy wyłączonym ABS na śniegu nie masz możliwości sterowania samochodem z wciśniętym hamulcem tylko jedziesz prosto na zablokowanych kołach.phillix napisał(a):Na śniegu wydłuża, już o tym czytałem
Teoretycznie tak ale możesz nie zdążyć wyhamować przed przeszkodą, a ABSem mógłbyś ja ominąć i nie wpaść w poślizg bocznyphillix napisał(a):Ale droga hamowania będzie krótsza, bo śnieg i pył zbierze się pod zablokowanymi kołami i zwiększy się tarcie.
Zobacz czy przy wyłączonym ABS działa ci ESP. Aha nie wiem czy wiesz że przy włączonym reduktorze ESP nie działa.phillix napisał(a):Chcę zobaczyć jak to będzie, nie napisałem, że chcę całkowicie zlikwidować ABS.
A coś w nim zmieniałeś?phillix napisał(a):Mamy stały 4x4 z drobnymi usprawnieniami.
Miałem na myśli przełożenie 4L kiedy działa blokada centralnego mechanizmu róznicowego + reduktor.Kacper napisał(a):Aha nie wiem czy wiesz że przy włączonym reduktorze ESP nie działa.