Grand Vitara II 2006, jak wyłączyć ABS

19 Gru 2016, 18:52

Cześć, jak wyłączyć ABS w Suzuki Grand Vitara II 2006? Strasznie długa droga hamowania na śniegu, chciałbym zobaczyć jak będzie bez ABS.

Jeden bezpiecznik? Wie ktoś może który?
Czy wystarczy odpiąć złączkę gdzieś pod maską? Prosiłbym o zdjęcie w razie czego.
phillix
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Gru 2016, 22:53

phillix napisał(a):jak wyłączyć ABS w Suzuki Grand Vitara II 2006?
Samego ABSu nie wyłączysz bo również przestanie działać ESP.

phillix napisał(a):Strasznie długa droga hamowania na śniegu, chciałbym zobaczyć jak będzie bez ABS.
Ale czujesz na pedale że ABS działa?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Gru 2016, 10:47

Tak,dziala, ale na sniegu bardzo dluga droga hamowania. Nie kazdemu sie to podoba. Znalazlem w instrukcji ze jeden bezpiecznik pod kierownica to abs lub eps i dwa bezpieczniki abs1 i abs2 w glownej skrzynce bezpiecznikow.

A moze by pod maską odlaczyć złączke?

Widzialem ze niektorzy odlaczają kabelki przy hamulcach, ale nie mam az tyle czasu na takie operacje.
phillix
Nowicjusz

20 Gru 2016, 15:17

phillix napisał(a):Tak,dziala, ale na sniegu bardzo dluga droga hamowania. Nie kazdemu sie to podoba.
Zazwyczaj ABS skraca drogę hamowania. Może masz niesprawny układ hamulcowy np. tył ci słabo hamuje albo wcale wtedy droga na śliskim śniegu znacznie się wydłuży. Do tego dochodzi jakość bieżnika opon i stopień zużycia amortyzatorów.

phillix napisał(a):bezpieczniki abs1 i abs2 w glownej skrzynce bezpiecznikow
Tu chyba wystarczy ABS1 ten 50A do wyłączenia ABS, możesz to zrobić w tamach testu, ale na dłuższą metę nie polecam. Nie wiem czy nie będzie to miało wpływu na inne układy w samochodzie. Jak Wyciągniesz ten bezpiecznik to powinna ci się świecić kontrolka na desce od ABSu. Pamięta,j że takie eksperymenty robisz na własną odpowiedzialność, a układ hamulcowy to nie zabawa.
Kacper
Forumowicz VIP

20 Gru 2016, 17:39

Zazwyczaj ABS skraca drogę hamowania.

Na śniegu wydłuża, już o tym czytałem. Na suchym jest dobrze, opony też nie dostają po tyłku jak w przypadku ostrego hamowania bez ABS.
phillix
Nowicjusz

20 Gru 2016, 20:18

phillix napisał(a):Na śniegu wydłuża, już o tym czytałem
Czytanie a doświadczenia własne to dwie różne rzeczy. Przy wyłączonym ABS na śniegu nie masz możliwości sterowania samochodem z wciśniętym hamulcem tylko jedziesz prosto na zablokowanych kołach.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

20 Gru 2016, 20:28

Ale droga hamowania będzie krótsza, bo śnieg i pył zbierze się pod zablokowanymi kołami i zwiększy się tarcie.

Chcę zobaczyć jak to będzie, nie napisałem, że chcę całkowicie zlikwidować ABS.
phillix
Nowicjusz

20 Gru 2016, 21:41

phillix napisał(a):Ale droga hamowania będzie krótsza, bo śnieg i pył zbierze się pod zablokowanymi kołami i zwiększy się tarcie.
Teoretycznie tak ale możesz nie zdążyć wyhamować przed przeszkodą, a ABSem mógłbyś ja ominąć i nie wpaść w poślizg boczny :) mniejsza o to bo każda sytuacja na drodze jest inna.

phillix napisał(a):Chcę zobaczyć jak to będzie, nie napisałem, że chcę całkowicie zlikwidować ABS.
Zobacz czy przy wyłączonym ABS działa ci ESP. Aha nie wiem czy wiesz że przy włączonym reduktorze ESP nie działa.
Kacper
Forumowicz VIP

20 Gru 2016, 21:58

Mamy stały 4x4 z drobnymi usprawnieniami.
phillix
Nowicjusz

20 Gru 2016, 22:25

phillix napisał(a):Mamy stały 4x4 z drobnymi usprawnieniami.
A coś w nim zmieniałeś?

Kacper napisał(a):Aha nie wiem czy wiesz że przy włączonym reduktorze ESP nie działa.
Miałem na myśli przełożenie 4L kiedy działa blokada centralnego mechanizmu róznicowego + reduktor.
Kacper
Forumowicz VIP

21 Gru 2016, 15:18

Kacper napisał(a):A coś w nim zmieniałeś?

Chodziło mi o te fabryczne tryby 4H, 4L itd.

Jeździmy tylko na tym domyślnym, czyli 4H.
phillix
Nowicjusz