Grand Vitara - Jakie opony

06 Lis 2015, 12:44

Witam :D

Mam w Grand Vitarze dość mocno zużyte opony tylne , pasuje zakupić nowe , jako że nie znam się za bardzo na oponach proszę o poradę jakie opony można by było wybrać .

Aktualnie mam założony taki oto zestaw opon :
Zdjęcie

więc z tego co się orientuję na froncie mam wielosezonowe a z tył zimowe ( na których jeździłem cały rok :o ) , chcę na tył włożyć również wielosezonowe , a te obecne wyglądają źle i już niedługo nie będą się nadawały do użytkowania .

Jakie opony polecacie zakupić ? zakładając że większość czasu spędzę na bezdrożach , takie bieszczadzkie drogi polne , gdzieś też wyczytałem że zaleca się kupić dokładnie takie same opony w przypadku jazdy 4x4 więc mam dokupić takie same jak z przodu ?
i raczej nie kupię opon droższych niż 500 zł za sztukę . :no:
Szczur
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 09 09 2011
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Suzuki Grand Vitara
Silnik: 2.0 Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Lis 2015, 15:57

Quatrac 3 nie jest oponą typowo terenową, ale skoro u Ciebie się sprawdza, to nie widzę powodu by zmieniać model. To bardzo dobra opona :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

06 Lis 2015, 17:22

okej to kupuję takie same jak mam na przedniej osi , właściwie to jeździłem na nich dlatego że z takimi oponami kupiłem samochód :naughty: ale jednak wolałbym ostatecznie coś bardziej w teren :)
Szczur
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 09 09 2011
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Suzuki Grand Vitara
Silnik: 2.0 Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1998

06 Lis 2015, 17:50

W całkiem terenowe opony bym raczej nie szedł na Twoim miejscu, ale jakbyś jednak chciał zmienić to może nokian by Cię zadowolił :ok:

[link do oferty wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć zasad kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz?
    Wokół prawidłowego stosowania sprzęgła narosło kilka mitów, które są popularne wśród wielu kierowców. Podpowiadamy oraz wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób używać pedału sprzęgła. Zwalniając, ...
    Czy obwodnice miast powinny być płatne?
    Czy płacenie za obwodnicę stawia pod znakiem zapytania sens jej istnienia? Przecież obwodnica ma za zadanie odciążenia centrum miasta. W przypadku jak będzie płatna to czy kierowcy nie wybiorą jednak przejazdu przez centrum.