Grand Vitara???

12 Sie 2009, 13:46

Witajcie!
Szukam niedużej terenówki za jakieś 15-20 tyś. i myślę nad Suzuki Grand Vitarą 5-cio drzwiową (10-cio letnią lub młodszą).
Autko ma być do pracy (jestem lekarzem weterynarii), czyli głównie asfalt i wiejskie dróżki + czasem dojazd na pastwisko jak pacjent zaniemoże :wink: , za to dziennie ma robić ok. 100 km.
Czy Suzuki to dobry wybór? Oczywiście liczę na dobre rady jaki silnik - jeśli benzyna, to na pewno z gazem (jakie są koszty zamontowania???), i jaka skrzynia - sporo jest automatów - niby wygoda, ale czy to się za często nie psuje i jak się ma do tego ew. zamontowanie gazu?
Jak na babę przystało na autach się nie znam :cool: i liczę na Wasze opinie :mrgreen:
tusa
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

12 Sie 2009, 15:41

witaj babo :mrgreen:
na autkach może się nie znasz ale opcję szukaj chyba potrafisz obsługiwać? sporo pisaliśmy o vitarkach :wink:
generalnie vitara to bardzo dobry wybór.
napisz czy szukasz autka większego czy mniejszego.
wersja 5D to tylko silnik 2.0 V6 ale tu droga jest zmiana rozrządu - jakieś 4kzł, instalacja gazowa to sekwencja czyli kolejne 4kzł
wersja 3D to albo 1.6 8V albo 2.0 16V - polecam wersję 2 litrową bo dynamika jest stokroć lepsza od 1.6 a spalanie nawet niższe. gaz też sekwencyjny (ale tu 100% pewności nie mam)
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Sie 2009, 18:12

Dzięki za szybką odpowiedź!
Opcję szukaj mam już obcykaną :mrgreen: ale im więcej czytam tym mniej wiem... :???: chociaż udało mi się odrzucić LR Freelandera, który najbardziej podobał mi się wizualnie, ale wychodzi na to, że awaryjność pozostawia dużo życzenia :roll:
Chyba nie do końca jasno się wyraziłam w sprawie silnika :oops: - bo nie wiem za czym się rozglądać, tzn. diesel czy benzyna+LPG?
Niby gaz wychodzi taniej, ale z drugiej strony diesel chyba dłużej pożyje.
Wychodzi na to, że instalacja gazu to 1/4 wartości samochodu, wiec chyba lepiej brać diesla lub auto już z zamontowanym gazem :roll:
Autko ma być raczej mniejsze niż większe, ale koniecznie 5-cio drzwiowe, bo trochę do niego będzie trzeba upchnąć a potem szybko i łatwo się do tego dostać :twisted:
I jeszcze raz pytanie o automat - może ktoś ma doświadczenie?
tusa
Nowicjusz

16 Sie 2009, 19:05

mała terenówka i 5 drzwi? jedyna taka to suzuki vitara. wszystkie pozostałe to nawet w wersji 3D są duże :mrgreen:
może poszukaj jakiegoś suva - toyka rav4 itd?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 19:55

Wiem, wiem, że za dużo bym chciała :mrgreen: , ale właśnie Vitarki są najfajniejsze pod względem rozmiaru - krótkie + 5 drzwi :twisted:

A co do ravki - jest FEEEEEEEEEEEEEEE! :roll:
tusa
Nowicjusz

19 Sie 2009, 20:47

tusa napisał(a):Wiem, wiem, że za dużo bym chciała :mrgreen: , ale właśnie Vitarki są najfajniejsze pod względem rozmiaru - krótkie + 5 drzwi :twisted:

A co do ravki - jest FEEEEEEEEEEEEEEE! :roll:

baba z jajami. lubię takie :mrgreen:
opisałem Ci pokrótce jak jest z vitkami, szukaj, oglądaj, pytaj, wrzucaj linki - w miarę możliwości pomożemy.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    5 sposobów w jakie motorsport wpływa na motoryzację
    "Sporty motorowe to coś więcej niż rozrywka, to klucz do rozwoju japońskiego przemysłu samochodowego. Tak, jak sportowcy, którzy dają z siebie wszystko podczas Igrzysk, producenci samochodów wykorzystują sporty ...

19 Sie 2009, 21:01

Jest conajmniej jeszcze jedna taka terenówka. Z tym, że raczej dla entuzjastów marki i osób nie bojących się wyzwań...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

20 Sie 2009, 10:10

Karson napisał(a):baba z jajami lubię takie :mrgreen:

dobrze, że tylko z jajami... :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

27 Sie 2009, 19:54

Odłóżmy drobiarskie tematy na bok... :mrgreen:
Po wielu nieprzespanych nocach ostatecznie wybór padł na Suzuki :cool: , koniecznie diesel i koniecznie z klimatyzacją (bez reszty przeżyję).
Nie mam parcia czasowego na zakup (do marca spokojnie wytrzymam), więc przeglądam oferty w necie, zaglądam na giełdę i jak trafię na coś, co mnie poważnie zainteresuje - na pewno zapytam Was o zdanie :mrgreen:

Drogi leonie zet! Wyzwań się nie boję, ale niekoniecznie mam ochotę poprawiać sytuację materialną okolicznych mechaników :wink:
tusa
Nowicjusz

27 Sie 2009, 21:44

Przesadzasz...
Mechanicy na mnie już nie zarabiają
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

28 Sie 2009, 19:53

leon zet napisał(a):Przesadzasz...

Taaaaaaa...
Tylko, że moje umiejętności kończą się na dolaniu płynu do spryskiwaczy :cool: :twisted: :mrgreen:
a i tak zawsze mam wątpliwości czy to na pewno był ten otworek :wink:
tusa
Nowicjusz

28 Sie 2009, 20:31

Ja tak mam z moim plaskatym dupowozem...
Zachowuję się jak rasowa blondynka gdy koledzy pytają mnie o moc, pojemność i inne duperele - nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem - w ogóle ja tu tylko sprzątam... Nowka sztuka jest to się znać nie muszę.

Ale wiem, gdzie się wlewa płyn do spryskiwaczy...
I paliwo - też wiem...

leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

28 Sie 2009, 23:42

a co masz za machnę :mrgreen: ??
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 16:49

Focus w kombi...
Z kratką niestety...
Czarny...

Ujdzie w tłoku.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 19:35

jak byłem młodszy i grałem w NFSa to focus był moim marzeniem :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika