Grande Punto do oceny

22 Kwi 2011, 22:36

Cześć. Co sądzicie o poniższych ofertach? Która z nich wydaje się Wam najlepsza? A może któryś z tych samochodów budzi wasze zastrzeżenia - powypadkowy/kręcony licznik itd? Z góry dzięki za pomoc.

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jash
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Kwi 2011, 07:05

1 i 2 niczego sobie.
3.Tutaj bym uważał bo auto jest z Francji a wszyscy wiemy jak oni tam jeżdzą (zalecam sprawdzić auto dokładnie pod względem blacharskim).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Kwi 2011, 14:30

Właśnie ten 3 się najlepiej prezentuje.
Wiadomo, że był uderzony lub cofany ale to i tak nie aż taka okazja jak 1 i 2.
1 bardzo bogata wersja w niskiej cenie jedyną nadzieją jest brak podanego przebiegu bo jeśli ma > 200tys. km to rzeczywiście może tyle kosztować.
2 to jakaś masakra niespełna 2 letni samochód z małym przebiegiem który w takiej wersji nawet u nas gdzie auta są tańsze kosztuje prawie 70tys. zł za 27tys. zł, 2 latek za 40% ceny początkowej to chyba mówi wszystko.
Ogólnie żaden z nich nie jest warto uwagi, jeśli szukasz maksymalnej wersji w dieslu za cenę krajowego 1.4 PB to nie może wyjść z tego nic dobrego.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2011, 18:12

Popieram jaska. Okazji nie ma a przekonasz się o tym kupując choćby punto no 2 :grin:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Kwi 2011, 20:32

OK. Dzięki za opinie.

Może moglibyście mi w takim razie coś doradzić? Szukam niedużego auta (najczęściej będę jeździł sam) do kwoty 24 000 zł. Najpierw myslałem nad Seatem Ibizą III (roczniki 2004-2005). Potem doszedłem do wniosku, że może bezpieczniej kupić jakiś trochę "tańszy" model, ale nowszy - i dlatego pomyślałem o tym Grande Punto. Z takiego dodatkowego wyposażenia zależy mi koniecznie na klimatyzacji (najlepiej klimatronic) i raczej jestem zdecydowany na diesla.

Najlepiej jakbyście podali jakieś przykładowe linki :)
jash
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 21:31

GP to fajne autko,jeżdziłem nim na L i dobrze sie prowadziło,w niektórych sytuacjach faunkcja city ułatwiała parkowanie czy nawet jazde.

Może Stilo?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
    Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...

23 Kwi 2011, 21:54

Stilo niestety nie podoba mi się za bardzo.

A co sądzicie o tych Seatach Ibiza III w wersjach PB+LPG?

Ciekaw jestem czy znowu trafiłem na same "okazje" :P czy któryś z nich jest wart obejrzenia?
jash
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 22:16

Ten ostatni ktory jest niby bezwypadkowy, ma jakas dziwnie duza szczeline miedzy przednia lampa, a maska, widac to na 1-szym zdjeciu, moze mi sie tylko wydaje, bo te zdjecia za dokladne nie sa, ale jakas ona jest za duza jednak... w prawym dolnym rogu prawej lapmy, jest ona duzo mniejsza, a potem sie rozszerza idac w gore, a potem w lewo. W 1-szym linku tez jest zdjecie przodu zrobione pod katem 45 stopni, i jednak inaczej wyglada to troche.

Kupowanie samochodow ze zdjec to troche jak wrozenie z fusow, musisz pojechac z kims kto sie zna i tyle.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

24 Kwi 2011, 08:41

Przy Fiacie trzeba uważać na wspomaganie kierownicy - jak jest elektryczne to lepiej unikać, bo są z tym wspomaganiem dość czeste problemy. Początkowo w Punto również dość często siadały sterowniki silnika. Ale to były tylko jakieś roczniki i musiałbyś poszukać które żeby się nie władowac w koszta napraw.
Co do Seata, to nie wiem więc się nie wypowadam na ten temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2011, 08:55

Hmm, skoro może być pb+LPG to może poszukaj grande 1.4 i przerób na gaz jak dozbierasz kasy.
Grande jest łatwo trafić od pierwszego właściciela, z salonu. Unikaj tych już z samontowanym LPG bo są poflotowe lub po L-ce.
23-4 wystarczy na młode, zadbane auto ze sladowym przebiegiem.
Ibiza tez jest OK, ale większość jest sprowadzonych i tańszych w Polsce niż za granica, a to podpowiada nam w jakim są stanie;)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

25 Kwi 2011, 16:29

Możecie wypowiedzieć się jeszcze na temat Ibizy z pierwszego linka tzn:

Zamierzam jechać ją obejrzeć. Czy zauważacie coś niepokojącego w tym ogłoszeniu? Na co zwrócić największą uwagę?
jash
Nowicjusz

25 Kwi 2011, 17:33

Jak byla faktycznie serwisowana do samego konca, to w ASO przebieg powinno sie dac zweryfikowac, jak przebieg bedzie autentyczny, to tylko sprawdzic czy jakiegos wiekszego dzwona nie zaliczylo autko, na zdjeciach wyglada ok, ale jak bylo w naprawde to z tych zdjec sie nie dowiesz. Zawieszenie i cala reszta powinno byc ok, jak ma faktycznie tylko 60k km, ale sprawdzic nie zaszkodzi. Jak ma gaz od nowosci, to filtr gazu + parownik pewnie bedzie juz do wymiany, lub prawie do wymiany, o ile nie byl wymieniany + dodatkowo instalacja do regulacji.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI