Grande Punto, Fiesta czy Focus?

28 Cze 2014, 14:33

Cześć, rozważam kupno samochodu po wakacjach.
Poszukuję samochodu ekonomicznego, dynamicznego i w miarę pakownego (aby 4 osoby się zmieściły)
W oko wpadły mi:
- Fiat Grande Punto - 1.3 diesel 75 lub 90KM
- Ford Fiesta Mk6 - 1.6 90 KM diesel
- Ford Focus Mk2 - 1.6 90KM diesel (tak samo jak we Fieście silnik PSA)

Mój rozkład tras to będzie ok 60% trasa (obwodnice autostradowe) , 40% miasto.
Dieslem w fordzie sugeruję się brakiem dwumasy, DPF i w miarę tanim turbo gdyby wysiadło.
Fiaty wiem że jeżdżą na L-kach, a więc naprawa nie będzie droga, sam takim robiłem kurs tyle że na benzynie i było całkiem fajnie.

Mój budżet to ok 15k.
Wiem że zaraz ktoś powie że Focus będzie po flocie i za tyle kupię dobre Mk1, ale ja rozważam rok 04-05.
Co poradzicie? Ewentualnie jakieś inne w miarę ekonomiczne silniki? Byle bez gazu ze względu na to że parkuję w garażach podziemnych.
pso666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2014
Auto: nie mam

28 Cze 2014, 15:32

Spokojnie kupisz Focusa od właściciela z podanego przez Ciebie roku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Cze 2014, 15:54

Ale Mk2 z tym silnikiem?
No i pytanie czy koszty utrzymania tego auta nie będą większe niż Punto?
pso666
Nowicjusz

28 Cze 2014, 19:18

pso666 napisał(a):Wiem że zaraz ktoś powie że Focus będzie po flocie i za tyle kupię dobre Mk1, ale ja rozważam rok 04-05.

No bo trzeba się z tym liczyć, to jest słaby budżet na benzynę Mk2 a co dopiero diesla..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Cze 2014, 19:19

kon146 a Grande Punto? Spełni moje wymagania? Chyba nie jest bardzo awaryjne skoro jeździ na L?
pso666
Nowicjusz

29 Cze 2014, 08:57

Tym że jeździ na L się nie sugeruj,mi osobiście najbardziej podoba się Grande Punto,a silnik 90km jest udaną konstrukcją,chociaz nie wiem czy w Twoim przypadku nie lepiej byłoby pokusić się o zakup benzyny. Części do fiata nie są drogie,a w tym budżecie znajdziesz zadbany i młodszy rocznikowo egzemplarz.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...
    Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

29 Cze 2014, 10:05

A jak tam jest z awaryjnoscia? Często się cos psuje? Jak ze spalaniem w 1.4 bez gazu?
pso666
Nowicjusz

29 Cze 2014, 12:58

Sorry mój błąd myślałem o Focusie I po lifcie :oops: racja mkII nie ten budżet.
W GP często lubi psuć sie city odpowiedzialne za tzw podwójne wspomaganie kierownicy ale to tylko i wyłącznie z winy użytkowników.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012