Kombi do 25 tysięcy diesel

26 Cze 2014, 21:07

Witam, zastanawiam się nad zakupem auta kombi w dieslu. Chciałbym coś kupić powyżej 2006r. jak na razie mój wybór padł na Volvo V50 2.0D 136km jednak zbyt wiele oczytałem się na temat DPF trzeba dolewać jakiś drogi płyn w serwisie, dzięki któremu sadza dopala się.
Autko podoba mi się z wyglądu i moc silnika jest zadowalająca. Zastanawiam się również nad Astrą H lecz nie wiem czy tam trzeba dolewać ten drogi płyn czy wypalanie się odbywa tylko za pomocą zwiększonej dawki paliwa. Kolejnym wyborem jest Ford Focus oraz Toyota Avensis - chociaż ta ostatnia też nie ma dobrych opini - silnik d4d.
Auto będę używał głównie a trasach, lecz miasta również.
Zależy mi też na dość sporej mocy silnika bo często jeżdze załadowany po brzegi.
Proszę o jakieś porady. Naprawdę obawiam się tego DPF, jeśli np auto odmówi mi posłuszeństwa ok 1000 km od domu.
mariuszkx
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G kombi 2.0D
Silnik: 2.0 101km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

26 Cze 2014, 21:14

W Astrach 1.9 cdti nie dolewa się żadnego płynu do dpf. W tych silnikach już opanowali wycinanie tych filtrów, także zawsze możesz się tym zająć jak nie chcesz mieć tego ekologicznego badziewia.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

26 Cze 2014, 21:23

Rocznikiem sie nie jezdzi. A Volvo to dobry wybor.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

26 Cze 2014, 21:23

Wszyscy boją się tego płynu a wg mnie to dobre rozwiązanie. Można normalnie używać auta bez strachu, że trzeba będzie przymusowo jechać w trasę aby go wypalić. Mam u siebie takie rozwiązanie. Auto mamy 3 lata, jeżdżone głównie w mieście i jeszcze nie wyświetlił się żaden komunikat o konieczności dolewki płynu czy tym podobnym. Diesel został kupiony dlatego, że wtedy był na nie wielki boom, i upolowanie kompaktowego kombi z benzyniakiem i sensownym wyposażeniem graniczyło z cudem. Trafiały się kombi, owszem, jednak ze słabym wyposażeniem i w większości po flotach.
Wracając do tematu. Jak kupisz takiego diesla z FAP (płyn), to takie dolewki będą najtańszą rzeczą eksploatacyjną w nim :yes: Regeneracja turbiny, wtrysków, sprzęgła z kołem dwumasowym sporo kosztuje. A ideału na pewno nie trafisz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2014, 21:26

A ile kosztuje dolanie tego płynu, gdzieś wyszperałem że ok 700 zł i tylko w serwisie można to zrobić. Czy może dobrym wyborem będzie zakup Volvo np z rocznika 2005 gdzie np. nie ma DPF ???
mariuszkx
Nowicjusz

26 Cze 2014, 21:32

Tak, też czytałem, że to ok 700zł jednak nie potwierdzę info bo po prostu tego nie robiłem :)
Skoro latasz dużo po trasie to może V50 2.4d? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan GT-R 2013
    Dzięki wyższym osiągom, jeszcze lepszej stabilności jazdy przy wysokich prędkościach oraz lepszej kontroli prowadzenia, model GT-R z 2013 roku wyznacza nowe standardy dla samochodów wyczynowych. Najnowszy GT-R, zainspirowany ...

26 Cze 2014, 21:37

wiem, fajny ten silnik Volvo 2,4D, ale są rzadko spotykane bardziej w V70, ale na tego to funduszy brak :/ Jak narazie latam sporo po trasie, ale nie wiem co będzie za rok lub dwa, ten 2.0D jeżeli zdecyduję się na Volvo powinien wystarczyć. Poszukuję na szybko auta i chcę aby mi ktoś szczerze doradził, bo swojej Astry G 2.0D 101km się pozbyłem z uwagi że już wiek ją dopadał i mocy trochę brakowało.
mariuszkx
Nowicjusz

26 Cze 2014, 23:54

Poczytaj o wtryskach DENSO w Avensis II :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Cze 2014, 13:02

Znalazłem 2 autka popatrzcie i wypowiedzcie się, może ktoś kupował u tego Pana.
1 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mariuszkx
Nowicjusz