Grzanie silnika a klimatyzacja

29 Cze 2017, 21:55

Witam Panowie,
Na wstępnie chciałbym się przywitać :)
Otóż mam taki problem, moja mama śmiga Hyundaiem i20 z 2010, 1.2 benzyna + LPG . Problem jest taki że podczas jazdy z klimą auto grzeje się niemiłosiernie aż pod 130 stopni i wywala płyn ze zbiorniczka wyrównawczego (auto nie słabnie ani nic), bez klimy za to temperatura oscyluje w okolicy 90 - 92 stopni i jest gites. Termostat jest nowy.
Prosiłbym o pomoc co mogę zrobić żeby mniej więcej zdiagnozować i powiedzieć mamie co może to być. Drugi problem jest taki że auto na zimnym pali bez problemu lecz jak się pojeździ i zgasi to później z odpalaniem się problemy straszne, nawet kilka razy trzeba kręcić żeby zaskoczył i też bym prosił o pomoc co to może być.
PS przy odpalaniu za zimnym potrafi zakopcić na biało, lecz po chwili przestaje i zachowuje się normalnie.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc :)
mariotrenuje
Obserwowany

Auto: Hyundai i20
Rok produkcji: 2010

30 Cze 2017, 08:20

mariotrenuje napisał(a):Problem jest taki że podczas jazdy z klimą auto grzeje się niemiłosiernie aż pod 130 stopni i wywala płyn ze zbiorniczka wyrównawczego
a wentylator drugi sie wlacza jak wlaczasz klime? Kolejna sprawa to jaki to gaz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Cze 2017, 09:14

Wentylator chodzi. Gaz to sekwencja ale jaka to Ci nie powiem bo w domu mnie nie ma, a mama jeździ autem
mariotrenuje
Obserwowany

Auto: Hyundai i20
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...
    Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...