Grzechotanie rozrządu na zimnym silniku - Audi A - potrzebuje pomocy

25 Lip 2022, 12:05

Witam.Mój problem dotyczy grzechotania rozrządu w audi a mianowicie przy rozruchu na zupełnie zimnym silniku (np. nocne parkowanie na parkingu). Przez około 3 sekundy słychać grzechotanie po czym wszystko wraca do normy a silnik pracuje cicho i bez zastrzeżeń, dźwięk pojawia się tylko w w/w sytuacji. Zdaję sobie sprawę, że wymiana zbliża się nieubłaganie, ale moje pytanie brzmi: czy należy to zrobić natychmiast, czy może poczekać jeszcze miesiąc lub dwa? Dodam, że jestem w stanie ograniczyć się do jazdy tylko do pracy i z powrotem, czyli około 25-30 km dziennie. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
holivia
Obserwowany

25 Lip 2022, 14:01

Jakie to Audi A?
Jaki masz tam silnik?

holivia napisał(a):Przez około 3 sekundy słychać grzechotanie po czym wszystko wraca do normy a silnik pracuje cicho
Olej w silniku spełnia normy producenta? Kiedy wymieniałeś ostatnio?

Jesteś pewny, że to odgłos łańcucha?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lip 2022, 14:09

holivia napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że wymiana zbliża się nieubłaganie, ale moje pytanie brzmi: czy należy to zrobić natychmiast, czy może poczekać jeszcze miesiąc lub dwa? Dodam, że jestem w stanie ograniczyć się do jazdy tylko do pracy i z powrotem, czyli około 25-30 km dziennie. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

To są dość spore przebiegi biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie rozrząd Ci się sypie. Z dnia na dzień może przeskoczyć ;)

Oczywiście o ile to faktycznie łańcuch, a nie popychacze (chociaż one stukają, a nie grzechoczą).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Gru 2022, 06:40

Dziękuję za odpowiedź.
holivia
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...