H1-Halogeny imitujące ksenony/ksenony/LEDy

08 Mar 2020, 17:25

Witam,

Poszukuję jakichś informacji czy jest jakaś opcja aby legalnie wymienić żarówki halogenowe H1 na ksenony albo LEDy?
Mam reflektory soczewkowe, więc nowe lampy nie powinny oślepiać kierowców. Jednak właśnie pozostaje kwestia homologacji. Nie znalazłem w internecie wyczerpujących informacji, czy jakiekolwiek tego typu procesy są zgodne z prawem. Buszując po internecie, trafiłem jednakże na informację, o Halogenach imitujących ksenony.. Czy ktoś z Forumowiczów może korzystał z takich żarówek i jest w stanie się wypowiedzieć?

Pozdrawiam.
nonick07
Obserwowany

08 Mar 2020, 22:34

Ja już przeszadłem przez wszystko, ala xenon, ledy i zostaje przy Philips white vision, barwa biała nie żótawa więc już wygląda trochę lepiej a świeci o niebo lepiej niż zwykle żarówki ledy i hidy razem wzięte
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2020, 19:28

nonick07 napisał(a):Mam reflektory soczewkowe, więc nowe lampy nie powinny oślepiać kierowców.

Błędne myślenie - każdy reflektor źle ustawiony może oślepiać. I nie jest to ważne, czy jest w nim żarówka halogenowa, czy palnik ksenonowy czy LED. Zdarza się, że czasem po wymianie żarówki, można oślepiać, mimo, że reflektor nie był ruszany. Ale to zazwyczaj przy żarówkach halogenowych nieznanych marek.
nonick07 napisał(a):Poszukuję jakichś informacji czy jest jakaś opcja aby legalnie wymienić żarówki halogenowe H1 na ksenony albo LEDy?

Jeżeli masz reflektor halogenowy ( na żarówki halogenowe ) to nie można w nim umieszczać żadnych innych źródeł światła. Tylko żarówki halogenowe. Chodzi o to, że każdy reflektor ma homologację. Znajdziesz ją na reflektorze - albo na kloszu, albo z góry.
Tu masz jedną ze stron z oznaczeniami reflektorów.
Dopowiem też od razu, że zapewne myślisz o żarówce ledowej albo ksenonowej z trzonkiem na H1. Niestety, będzie to nielegalne, bez homologacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000