Hak i gniazdo ilu pinowe do bagażnika rowerowego? Focus Mk2

21 Mar 2022, 10:43

Witam czy orientuje się ktoś czy do ford focus MK2 2009 r potrzebny jest moduł przy montażu haka? Różne info są na stronach.
I jak się mają aktualne przepisy jeżeli chodzi o bagażniki rowerowe,musi być gniazdo 13 pin?
KingCar
Początkujący

21 Mar 2022, 15:37

Moim zdaniem musisz mieć gniazdo 13 pin choć bagażniki rowerowe są i na 7pin. Według przepisów bagażnik rowerowy jest traktowany jako przedłużenie pojazdu i musi mieć takie oświetlenie jak samochód, czyli wsteczny obowiązkowy. To daje tylko wiązka 13 pin z tego co wiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Mar 2022, 18:08

Rozumiem że wiązkę 13 pin muszę przeciągnąć przez całe auto,nie mogę jej dać jak 7 pin z tylnych świateł?
( Nie interesuje mnie ładowanie camperow itp) tylko bagażnik rowerowy
Agresor2901
Nowicjusz

21 Mar 2022, 18:16

Założyć wiązkę z gniazdkiem 7pin możesz jak i do tego też kupisz bagażnik na rowery, jednak jest pewne ale w tym przypadku.

Według przepisów od 2016 roku taki bagażnik musi posiadać światło wsteczne. Jeżeli kupisz wiązkę 7pin światło wsteczne w bagażniku nie będzie działało przez co podczas kontroli może nie obejść się bez mandatu. Nawet jeżeli masz bagażnik, który posiada światło wsteczne, a przy haku będziesz miał wiązkę 7pin to mimo zastosowania reduktora światło wsteczne nie będzie działało.

Decyzja zatem należy do Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 20:17

Dokładnie. Wg przepisów, światła na tym bagażniku muszą być takie same jak w samochodzie. A więc musisz mieć gniazdo 13 pin.
Co do modułu to nie jestem tu pewny, więc się nie wypowiadam. Na necie są haki do twojego auta z modułami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000