Hamulec ręczny - działanie przy jeździe

14 Maj 2022, 16:14

Witam

mam pewien problem z ręcznym może ktoś się spotkał. Gdy chce zaparkować na wzniesieniu i wyłącze silnik i chce zaciągnąć ręczny to jest ok. Natomiast jeżeli w sytuacji gdy jestem w ruchu i np muszę zatrzymać się na światłąch na wzniesieniu to gdy puszczam hamulec nożny i zaciągam ręczny to... nic się nie dzieje i auto mi zjeżdża. Samochó to Clio II.
Ktoś może wie co może być przyczyną?
makmakmak
Nowicjusz

15 Maj 2022, 13:46

A nie zależy to od wzniesienia? Być może ręczny nie trzyma ci tak jak powinien i jak górka jest mniejsza, to jako tako trzyma, a jak jest większa ( bardziej stroma ) to już nie trzyma. Tutaj działanie ręcznego jest niezależne od pracy silnika i niezależne od hamulca nożnego. Obojętnie w jakiej sytuacji zaciągniesz ręczny, to musi trzymać.
Żeby się upewnić, możesz pojechać na SKP i sprawdzić ręczny na rolkach. Jak robisz przeglądy na tej samej SKP to takie coś powinno ci za darmo sprawdzić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2022, 15:13

Nawet jak nie za darmo to pewnie za jakieś 10 ,20 zł to i tak taniej niż pewnie zapłaciłbyś w warsztacie za diagnozę ko
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Maj 2022, 11:33

Zostawiaj auto na biegu bo faktycznie to poważny problem. Ja tak kiedyś miałem w swoim Volvo to wiem co to znaczy. Podjechałem na Volvo truck station i okazało się, że chodziło o zapieczoną śrubę regulacyjną. Warto od razu sobie to zrobić by nie dopuścić do jakiegoś nieszczęścia.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 16 Maj 2022, 13:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250

16 Maj 2022, 12:26

Jak najszybciej sprawdź przyczynę jego braku i ją napraw. Nie może tak być żebyś nie miał ręcznego.
karolostro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie, czyli ogumienie, którego potrzebujesz
    Mechanicy zalecają, aby w momencie gdy średnia dobowa temperatura powietrza osiąga więcej niż 7 stopni Celsjusza, zakładać w pojazdach opony letnie. Sprawdźmy, jakie cechy opon letnich sprawiają, że warto to robić i czemu ...