Hamulec ręczny - piszczenie

06 Lut 2020, 23:36

Witam! Mam mały problem, mianowicie jak zaciągnę ręczny i potem go odpuszczę to po przejechaniu dosłownie kilku metrów zaczyna mi coś piszczeć. Jest to w jednym kole. Jak odciągnę trochę linkę od ręcznego za kołem to przestaje piszczeć. Więc moje pytanie jak się tego pozbyć i czy to może mieć jakieś skutki uboczne?
P.S
Patrzyłem też tarcze, nie mają rantów i patrzyłem też klocki i zużywają się równomiernie.
Proszę Was o pomoc, bo ja już zwariuje od tego piszczenia :unsure:
kaniak1234
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2020, 09:13

Jaki to samochód - Golf IV? Tam są tarczo bębny więc klocki nie mają nic wspólnego z hamulcem ręcznym ponieważ od ręcznego są szczęki hamulcowe.

kaniak1234 napisał(a):Jak odciągnę trochę linkę od ręcznego za kołem to przestaje piszczeć. Więc moje pytanie jak się tego pozbyć i czy to może mieć jakieś skutki uboczne?
Trzeba by wyregulować szczęki i sprawdzić czy problem ustąpi. Może być też tak że linka nie odpuszcza do końca szczęk i przez to delikatnie miejscowo stykają się z bębnem co powoduje takie piszczenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Lut 2020, 09:20

Mhm, a czy to ma jakieś skutki uboczne jak będę tak długo z tym jeździć czy od razu umawiać się do mechanika?
Tak to jest golf 4, ale ja mam w nim normalne klocki i tarcze.
kaniak1234
Nowicjusz

08 Lut 2020, 10:58

Lepiej zrobić to odrazu bo nie wiadomo jaka jest przyczyna, może być ze linka nie odbija a może okładzina się rozpadła
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lut 2020, 11:01

Właśnie podejrzewam linkę lub sprężynkę, ale jestem umówiony już do mechanika na poniedziałek więc będzie ogarnięte. Dziękuję wszystkim za pomoc :D
kaniak1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Caddy BiFuel z fabryczną instalacją LPG
    Volkswagen Caddy dzięki wielu wersjom nadwozia, szerokiej gamie silników i dwóm rozstawom osi, jest niezwykle uniwersalnym samochodem. Świetnie sprawdzi się jako auto użytkowe w pracy, jak i jako samochód ...