Handel samochodami w czasach pandemii zbycie/nabycie pojazdu

10 Kwi 2021, 16:19

Witam od czasu do czasu jak sie cos trafi handluje autami (nie mam działalności gospodarczej ) kupuje na umowy i spisuje po 2 dwie umowy rocznie na jedna osobę , łącznie kilka osób z mojego otoczenia . Moje pytanie brzmi czy kupując auta trzeba zgłaszać nabycie i zbycie pojazdu ? bo do tej pory gdy sprzedawałem zgłaszałem tylko do ubezpieczyciela skarbówkę oczywiście opłacałem w ciągu 14 dni i żadnych kar za nie zgłoszenie nie dostałem a od niektórych sprzedaży aut minęło już ponad rok . Czy mogą mnie wezwać do zapłaty np. po 2/3 latach? Proszę o odpowiedz .
Wielgi98
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 09:04

Prawo nie działa wstecz, teraz gdy weszły nowe przepisy musisz auto przerejestrować a to co było kiedyś pozostawić w zapomnieniu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2021, 10:41

Czyli to ze nie zglaszalem tego do wk w 2019 i 2020 r to nie podlega karze grzywny dobrze rozumiem? A co do rejestracji to jak jupuje auto to nigdy mi sie nie zdarzylo zeby miec je 30 dni tylko sprzedaje zawsze wczesniej oplacam skarbowke i zglaszam ze sprzedalem do ubezpieczycielam... PS dodam ze zaczolem sprzedawac od 2019 r i pytanie brzmi czy nie zglaszajac od 2020 r do WK moze mi przyjsc kara do zaplaty np za kilka lat ze tego nie zrobilem ?
Wielgi98
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 18:22

Wielgi98 napisał(a):Moje pytanie brzmi czy kupując auta trzeba zgłaszać nabycie i zbycie pojazdu ?

Na tą chwilę trzeba to zgłaszać, a brak zgłoszenia dostaniesz karę od 200 do 1000zł zarówno za brak zgłoszenia nabycia i brak zgłoszenia zbycia.
Z branży i rynku mam cynk ze ruszaja kontrole takich sprzedawców niby prywatnych , wiec te handelki mogą szybko się skończyć :mrgreen:

Kary są wystawiane i wygląda to tak:

[link wygasł]

pozatym handel na tą chwile bez działalności to proszenie się o kłopoty, US może się tym zainteresować i stwierdzić że prowadzisz handel nielegalnie , a to jest przestępstwo skarbowe i mogą dowalić naprawdę konkretną karę...nie jeden się już o tym przekonał.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...