Handel samochodami w czasach pandemii zbycie/nabycie pojazdu

10 Kwi 2021, 17:19

Witam od czasu do czasu jak sie cos trafi handluje autami (nie mam działalności gospodarczej ) kupuje na umowy i spisuje po 2 dwie umowy rocznie na jedna osobę , łącznie kilka osób z mojego otoczenia . Moje pytanie brzmi czy kupując auta trzeba zgłaszać nabycie i zbycie pojazdu ? bo do tej pory gdy sprzedawałem zgłaszałem tylko do ubezpieczyciela skarbówkę oczywiście opłacałem w ciągu 14 dni i żadnych kar za nie zgłoszenie nie dostałem a od niektórych sprzedaży aut minęło już ponad rok . Czy mogą mnie wezwać do zapłaty np. po 2/3 latach? Proszę o odpowiedz .
Wielgi98
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 10:04

Prawo nie działa wstecz, teraz gdy weszły nowe przepisy musisz auto przerejestrować a to co było kiedyś pozostawić w zapomnieniu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2021, 11:41

Czyli to ze nie zglaszalem tego do wk w 2019 i 2020 r to nie podlega karze grzywny dobrze rozumiem? A co do rejestracji to jak jupuje auto to nigdy mi sie nie zdarzylo zeby miec je 30 dni tylko sprzedaje zawsze wczesniej oplacam skarbowke i zglaszam ze sprzedalem do ubezpieczycielam... PS dodam ze zaczolem sprzedawac od 2019 r i pytanie brzmi czy nie zglaszajac od 2020 r do WK moze mi przyjsc kara do zaplaty np za kilka lat ze tego nie zrobilem ?
Wielgi98
Nowicjusz

11 Kwi 2021, 19:22

Wielgi98 napisał(a):Moje pytanie brzmi czy kupując auta trzeba zgłaszać nabycie i zbycie pojazdu ?

Na tą chwilę trzeba to zgłaszać, a brak zgłoszenia dostaniesz karę od 200 do 1000zł zarówno za brak zgłoszenia nabycia i brak zgłoszenia zbycia.
Z branży i rynku mam cynk ze ruszaja kontrole takich sprzedawców niby prywatnych , wiec te handelki mogą szybko się skończyć :mrgreen:

Kary są wystawiane i wygląda to tak:

[link wygasł]

pozatym handel na tą chwile bez działalności to proszenie się o kłopoty, US może się tym zainteresować i stwierdzić że prowadzisz handel nielegalnie , a to jest przestępstwo skarbowe i mogą dowalić naprawdę konkretną karę...nie jeden się już o tym przekonał.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie