Handel Samochodami Z Niemiec

30 Wrz 2009, 16:32

Witam.
Chcę zacząć handlować samochodami, sprowadzonymi z Niemiec. Jakie ja muszę porobić opłaty, żeby to było legalne, nie chodzi mi o założenie firmy, tylko podatki które mam zapłacić za sprowadzenie auta? Akcyza, Rejestracji?
Proszę o odpowiedź lub link do takiego czegoś.
Hopkins
Nowicjusz

Miejscowość: Kraina Ciepłych Noży

01 Paź 2009, 21:27

podatki w zależności od tego czy handlujesz jako firma czy osoba prywatna oraz czy samochody osobowe czy ciężarowe.

1. Kupując jako firma mająca VAT UE od firmy zagranicznej bierzesz samochód w cenie netto i wtedy w Polsce płacisz pełny 22% vat
tu możesz sobie wypełnić deklarację VAT-23
[link wygasł]

2. Kupując jako osoba prywatna kupujesz z VAT zagranicznym a w Polsce składasz deklarację VAT-24 - opłata stała 160 zł
tu możesz sobie wypełnić deklarację VAT-24
[link wygasł]

3. akcyzę płacisz mając samochód osobowy i ciężarowy w karoserii osobowego mającego więcej niż 2 miejsca.
akcyza zależy od pojemności i wartości rynkowej
tu możesz sobie wyliczyć akcyzę
[link wygasł]

4. opłata recyklingowa, kupując na firmę możesz skorzystać z tańszego recyklingu np. 250 zł netto a kupując prywatnie musisz zapłacić 500 zł
tu możesz zamówić tańszy recykling
[link wygasł]

to z grubsza tyle. Warto mieć księgowego i się jego w tych kwestiach poradzić. Powyższe informacje są ogólne gdyż nie zajmuję się doradztwem podatkowym

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...
    Bezpieczna Wielkanoc na drogach
    Święta wielkanocne to czas, gdy wiele osób podróżuje do swoich rodzin. Z powodu większego natężenia ruchu i niebezpiecznych zachowań innych kierowców nie wszyscy docierają do domu. W minionym roku w tym ...