Zakaz zatrzymywania się

30 Wrz 2009, 15:21

Witam , dzisiaj z rana postawiłem samochdód świadomie za znakiem B36 czyli ''Zakaz zatrzymywania się'' - tylko dla busów . Nie było nigdzie miejsca a bardzo mnie się spieszyło , zasugerowałem się też , że przede mną stały 2 inne auta więc nic się nie stanie jak zniknę na 15 min . Otóż po powrocie pojawił się autobus któremu uniemożliwiłem parkowanie ( i te 2 inne auta) , koleś zrobił zdjęcia tablicy rejestracyjnej oraz jak odjeżdzałem . I to moje pytanie . Policji nie było na miejscu , podobno wezwał drogówkę . Czy mogę spodziewać się mandatu drogą listowną a (jeśli tak w jakiej wysokości i ile pkt) , jeśli zdjęć nie robił żaden funkcjonariusz policji czy straży miejskiej, tylko zwykły kierowca PKS-u ? Czy udowodnią mi , że rzeczywiście stałem w niewłaściwym miejscu ? Na zdjęciu nie ma znaku B 36 , ponieważ jest postawiony 100 m wcześniej .
kefiro
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

30 Wrz 2009, 18:59

Ukarzą Cię, a ile to sobie w taryfikatorze zobacz. Przypuszczam, że z 200 zł poleci.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Wrz 2009, 18:59

Moim zdaniem nie masz się czym przejmować, bo nawet jak policja robi zdjęcia źle zaparkowanych samochodów to ma obowiązek tak uchwycić delikwenta żeby było widać, że na prawdę stoi na zakazie. Wtedy jak ktoś nie przyjmie mandatu to w sądzie mają niezbity dowód.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

30 Wrz 2009, 19:41

Z ciekawości przyjrzałem się dokładnie znakowi b36 i znalazłem taki niby chyba kruczek , otóż jeden z podpunktów tego znaku mówi '' dotyczy tej strony jezdni, przy której się znajduje (dotyczy również chodnika) '' . Tak się złożyło , że znak był ustawiony po prawej strony wjazdu do uliczki a ja zaparkowałem przy lewej stronie , czy to może cokolwiek zmienić w temacie ?
kefiro
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

30 Wrz 2009, 20:45

Jeśli była to jednokierunkowa to mogłeś stać po drugiej stronie, natomiast jeśli dwukierunkowa to trzeba by wiedzieć czy po tej drugiej stronie też jest znak zakazujący zatrzymywania się
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

30 Wrz 2009, 22:14

Najlepiej na fotce trzasnąć samochód razem ze znakiem. Takie fotki są najlepsze, ale nie muszą być. Okolica musi być po prostu udokumentowana. W fotografiach chodzi o to, aby udowodnić, że dane auto stało w danym miejscu. A że w tym miejscu jest zakaz zatrzymywania się, to już inna broszka.

Jedyna nadzieja, że facet jednak tej fotki nigdzie nie zgłosił. Też zależy od pał, czy im się zechce interweniować czy nie. Jeżeli nie to też zależy czy ten człowiek będzie zawzięty i zechce mu się pomaszerować na posterunek, czy sobie odpuści.

A na drugi raz może byś się tak jednak stosował do znaków. Wiele poustawiali głupio, ale jednak w większości po coś one tam stoją. I nie ma że "na chwileczkę". Był już nawet temat, że ktoś sobie na chwilkę do sklepu idzie a auto na awaryjnych zostawia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa
    LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa. Wskazuje, w jakim kierunku będzie się rozwijał design, osiągi i własności jezdne naszych samochodów – mówi w wywiadzie dla portalu lexusenthusiast.com wiceprezes Lexus ...
    Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...

01 Paź 2009, 16:23

Jeżeli kierowca zgłosił to na policję,ma zdięcie,to prawdopodobnie przydzie ci do domu wezwanie na komendę.Tam będziesz się tłumaczył.Znaku nie musi być widać,Wystarczy,że widać otoczenie.Wówczas miejsce parkowania będzie łatwe do zlokalizowania i potwierdzenia.Najlepiej by było,jakbyś zamieścił rysunek jak to wyglądało.Wówczas więcej będzie można powiedzieć na ten temat,ponieważ piszesz coś o jakiejś uliczce.Piszesz też najpierw o busie,później o PKS-ie.Nie wiemy też,czy to był parking dla tych pojazdów(taka zatoczka w postaci ulicy wzdłuż drogi),czy był to przystanek przy ulicy typu zatoczka autobusowa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000