REKLAMA
Witajcie forumowicze !!
Jestem na etapie zmiany samochodu na coś lepszego niż mam aktualnie ( kia shuma II 1.8 benzyna 115KM 2003r ) Przewierciłem mnóstwo tematów na forum tutaj przy okazji ucząc się trochę bo samochody dla mnie to czarna magia dlatego dziękuje Wam wszystkim za wiedzę którą już przekazaliście do tej pory i mam nadzieje, że podzielicie się również w tym temacie swoimi spostrzeżeniami. A teraz konkrety :
Budżet: 45 -50 tyś plus 3-4 tysiące na "start"
Silnik: maksymalnie 2 litrowa benzyna
Typ nadwozia: hatchback/ sedan z naciskiem na hatchbacka
Skrzynia: manualna ( ale automatu też mógłbym sie nauczyć)
Napęd: przód
Parę słów ode mnie czego jeszcze chciałbym oczekiwać od samochodu oraz moje wybory z krótkim opisem.
Musi to być benzyna (rocznie robię koło 12 000 km 80% miasto 20% trasa dziennie może 20km)
Chciałbym żeby było ok 140 KM
Spalanie maksymalnie 12l/100
Stosunkowo młody samochód 2013 +
Wyposażenie aż tak nie jest ważne
Budżet na serwis w ciągu roku ok 1k zł
Teraz samochody które podobają mi się ale mają "ale"
Mazda 3 III najładniejszy hatchback wg mnie fajne silniki benzynowe "ale" rdza i tutaj pierwsze pytanie ( czy jest możliwość zabezpieczenia sie w miarę skutecznie czy i tak to walka z wiatrakami? Auto będzię na parkingu pod chmurką więc dlatego to też będzie miało wpływ.
Seat leon III w stylizacji FR fajne autko pod względem wyglądu silnik 1,4tsi 140KM nie wiem co o nim myśleć jedni mówią że spoko drudzy że wszystkie te TSI z VAGa to klapa a że ja jestem zielony to chciałbym się dowiedzieć jak to jest.
Co jeszcze mogę dostać sensownego do ww. kwoty? Czy może kwota jest za mała do moich wymagań. Z góry dziękuje za odpowiedź