Hatchback // benzyna // manual // 1.4 - 1.8 // ~40k

23 Gru 2021, 21:34

Hej,
mam około 40 tys na samochód głównie do miasta - to jedyny pewnik :) od tego momentu zaczynają się już tylko schody.

Podoba mi się sportowa linia i lubię dynamiczną jazdę (nie każda baba jest babą za kierownicą ;) )
Chciałabym mieć wielofunkcyjną kierownice i cudownie byłoby mieć nawigacje ale to nie jest konieczne.
Intuicyjnie staram się wybierać jak najmłodsze samochody (raczej klikałam od 2014), ale czytając forum zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości czy to jest aż tak ważne. To samo tyczy się silnika - myślałam że wszystko co będzie powyżej 1.4 pozwoli mi swobodnie czuć się wyprzedzając ciężarówkę na trasie, ale jak czytam posty o dynamicznych autach to widzę że 2.0 jest dopiero dynamicznym autem - wiem dla każdego dynamika oznacza trochę co innego, nie jestem rajdowcem, ale fajnie by było czuć naciskanie pedała gazu ;) ?

Ale do rzeczy. Wybrałam pare opcji które przypadły mi do gustu - choć idealnie byłoby połączyć wygląd zewnętrzny mazdy 3 lub hyundaia i20 i środek kii lub citroena. Tipo chyba odpada bo ma 95 KM wiec chyba słabiutko ? i do tego ten dziwnie wyglądający ekran w środku - choć sylwetkę z zewnątrz ma ładną.

Czy możecie proszę podpowiedzieć mi co z tej listy ma sens ?
Plus może ktoś mi wytłumaczy na czym polega kia ceed FIFA World Cup Edition ??? Dostanę piłkę do nogi w prezencie ??? ;)
I jeszcze jedno - wiem że jesteście pasjonatami motoryzacji i wiecie o co chodzi jak piszecie do siebie motoryzacyjnym językiem specjalistycznym, ale błagam - w kwestii merytorycznej jestem blondynką :D

p.s. Oczywiście wszystkie sugestie na bazie tego co napisałam bardzo mile widziane!
Z góry dzięki!

[link do Autohero wygasł]

Goshka
Obserwowany

24 Gru 2021, 09:24

Goshka napisał(a):Plus może ktoś mi wytłumaczy na czym polega kia ceed FIFA World Cup Edition ??? Dostanę piłkę do nogi w prezencie ???

Ten, który odbierał ją z salonu pewnie dostał, dla ciebie nie ma to żadnego zanczenia

Goshka napisał(a):Chciałabym mieć wielofunkcyjną kierownice i cudownie byłoby mieć nawigacje ale to nie jest konieczne.

Multifunkcja będzie standardem, nawigacja sprzed np. 8 lat średni ma sens

Goshka napisał(a):Intuicyjnie staram się wybierać jak najmłodsze samochody (raczej klikałam od 2014), ale czytając forum zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości czy to jest aż tak ważne. To samo tyczy się silnika - myślałam że wszystko co będzie powyżej 1.4 pozwoli mi swobodnie czuć się wyprzedzając ciężarówkę na trasie, ale jak czytam posty o dynamicznych autach to widzę że 2.0 jest dopiero dynamicznym autem - wiem dla każdego dynamika oznacza trochę co innego, nie jestem rajdowcem, ale fajnie by było czuć naciskanie pedała gazu ?

A robi ci różnice czy auto będzie miało 7 czy 8 lat? Raczej nie, liczy się stan techniczny

Co do pojemności - silniki mają różne konstrukcje, sama pojemność jeszcze nic nie mówi, większość aut z 1.4T będzie o wiele bardziej dynamiczna niż wolnossące 2.0.
Ogólnie z tego co wrzucasz "dynamicznym" nie nazwę niczego. Najszybsza będzie kia, do codziennej jazdy wystarczy, coś tam powyprzedzasz ale na uczucie wciskania w fotel nie licz.

Osobiście szukałbym za taką kasę giulietty, megane albo astry (linki totalnie przykładowe)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Gru 2021, 09:46

Z tymi małymi silnikami jest tak ze jak patrzysz na tabelkę to wygląda całkiem nieźle "oooo silnik 1.2, malo pali, przyspieszenie do setki 8 sekund....."
Z tym ze nijak ma się to poza miastem, malo litrażowe silniki są przystosowane tak aby wykorzystać ich potencjał w mieście, przyspieszenie do 90km/h łącznie z niskim spalaniem i to się udaje ale podkreślam, tylko w mieście bo poza niestety pojemności nie oszukasz, jako przykład teraz kilka dni pojeździłem sobie clio 3 z silnikiem 1.2 poza miastem, spalanie 7.6 litra trochę sporo nie?

Na fajna nawigację rzadko można trafić, zawsze są jakieś ale, najlepszym rozwiązaniem jest Google map lub waze

Citroena odrzuć z miejsca, nie będzie dobrym wyborem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Gru 2021, 14:41

Dzięki to bardzo franccc i Kao za cenne uwagi!
Myślę że w pierwszym kroku zejdę trochę z rocznika i nawigacji, bo przekonuje mnie to co mówicie!

Ale gdyby ktoś jeszcze miał coś do dodania to chętnie będe dalej korygować moje poszukiwania o nowe hinty :)
Goshka
Obserwowany